Svenska kraftnät utökar effekttilldelning i Luleåområdet med 500 MW

Foto: Pixabay

För att öka tilldelningen med 500 MW effekt i Luleåområdet har Svenska kraftnät genomfört nya fördjupade analyser, anpassningar i driften och tillhandahållit mer detaljerad information om anslutningarna. Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät, betonar att denna ökning kan genomföras utan att bygga nya ledningar och stationer utöver dem som redan har kommunicerats.

Tidigare har Svenska kraftnät gett förhandsbesked om cirka 2500 MW effekt för den pågående nyindustrialiseringen och elektrifieringen av befintliga industrier i Norrland. Den utökade tilldelningen på 500 MW motsvarar nästan elförbrukningen i två städer av Uppsalas storlek.

Daniel Gustafsson meddelar att från 2026 kommer de etappvis att tilldela cirka 3000 MW effekt, med målet att den fulla effekten kan tas i bruk 2030 eller något därefter. Trots detta pekar han på att detta inte löser de långsiktiga effektbehoven i Norrland, då faktiska och prognostiserade ansökningar indikerar mycket större behov. Det är därför av yttersta vikt att kapaciteten tilldelas de anslutningar som har bäst förutsättningar att bli realiserade i tid.

Gustafsson framhäver ett dilemma där det är svårt att planera för ytterligare ledningar utan kännedom om var den nya elproduktionen kommer att placeras. Han nämner att en delösning kan vara att använda vätgas som energibärare. En betydande del av Norrlands framtida energibehov för industriprocesser kan enligt honom tillgodoses genom produktion av vätgas.

Han understryker att det är viktigt att samordna placeringen av vätgasproduktion med elinfrastrukturen och att prioritera platser som är mest fördelaktiga ur ett helhetsperspektiv. Vätgasen kan sedan transporteras i pipelines till användningsorten. Gustafsson förklarar att detta beror på flera faktorer, inklusive att vätgas är en effektiv energibärare, att pipelines tar mindre utrymme och har mindre miljöpåverkan än kraftledningar samt att vätgas kan fungera som ett energilager och bidra med flexibilitet till elsystemet.

Avslutningsvis noterar han att Svenska kraftnäts förhandsbesked om ytterligare tilldelning kommer att ges till regionnätet, som i sin tur levererar effekten till sina kunder.