IKEM välkomnar regeringens steg mot säkrare gasförsörjning i Sverige

Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM. Foto: Bengt Säll

Regeringen har beslutat att ge Energimyndigheten i uppdrag att utföra en analys av försörjningstryggheten för gas i Sverige. IKEM, som länge har engagerat sig i frågan om gasberedskap, välkomnar detta beslut och ser det som ett efterlängtat och viktigt steg.

Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM, uttrycker sin glädje över att IKEM äntligen har fått gehör i gasfrågan och välkomnar regeringens beslut att låta Energimyndigheten granska gasförsörjningen. Hon påpekar att Sverige sedan juni 2020 har en förhöjd krisnivå för naturgasförsörjningen, och risken för gasbrist är överhängande.

Johansson betonar vikten av gasen för innovations- och kemiindustrin samt samhället i stort, då medlemsföretagen är beroende av gasen som råvara för kemikalieproduktion, inklusive livsmedelsförsörjning och rening av dricksvatten.

Sverige har endast ett gasnät, det västsvenska naturgasnätet, och IKEM hoppas att Energimyndigheten i sin analys kommer att överväga följande åtgärder: ett statligt ansvar för svensk gasförsörjning, statlig investering i en LNG-terminal längs det västsvenska gasnätet, utbyggnad av gaslager och satsningar på produktion och infrastruktur för biogas.

Det bör noteras att IKEM ännu inte har fått ta del av uppdraget i sin helhet, men deras kommentar baseras på regeringens pressmeddelande med rubriken "Nytt uppdrag ska stärka försörjningstryggheten i gassektorn" den 18 januari 2024.