Svenska Kraftnät inför marginalprissättning för FCR

Foto: Pexels

Från och med den 1 februari 2024 införs marginalprissättning för frekvenshållningsprodukter (FCR). Det innebär att det högsta avropade budpriset i upphandlingen kommer att fastställa priset för alla avropade bud.

För närvarande får leverantörer av frekvenshållningsreserver (FCR) betalt för sin sålda kapacitet enligt det pris som anges i budet (pay-as-bid). Detta förändras den 1 februari 2024 när Svenska kraftnät övergår till marginalprissättning för alla produkter på FCR-marknaderna. Marginalprissättning innebär att alla avropade bud kommer att få betalt enligt marginalpriset i upphandlingen, vilket är priset på det högst avropade budet.

Svenska kraftnät kommer att börja upphandla FCR-produkter till marginalpris från och med driftdygnet den 1 februari 2024.

Priserna och den nya implementationsguiden publiceras Upphandlingen av FCR sker genom två kompletterande upphandlingar dagen före leveransdygnet (D-1). Det kommer att finnas två olika marginalpriser per produkt och timme, ett marginalpris per timme i upphandling 1 och ett marginalpris per timme i upphandling 2. Priser per produkt, timme och upphandling kommer att publiceras på mimer.svk.se. Marginalpriset kommer även att visas för befintliga leverantörer av FCR i FiftyWeb.

Övergången till marginalprissättning medför inga tekniska förändringar vad gäller budformat och format för återrapportering. En uppdaterad version av Implementationsguiden har tagits fram för att inkludera korrekt information om prissättning av FCR samt uppdaterad information om var marginalpriser kommer att publiceras.

Mer information om prissättning, regler och krav för FCR återfinns i Balansansvarsavtalet Bilaga 3, version 4620-8, som träder i kraft den 1 februari 2024.

Källa: Svenska kraftnät