Stort klimatprojekt slutfört - Karlskoga och Degerfors får nytt gemensamt energisystem

Pressbild: Karlskoga Energi & Miljö

nyligen invigdes det nya, sammanlänkade fjärrvärmesystemet för Karlskoga och Degerfors av landshövding Lena Rådström Baastad. Beslutet att koppla samman de båda fjärrvärmenäten fattades våren 2022, och sedan dess har arbetet genomförts intensivt. Tio kilometer rör har grävts ned, nya tryckstegringsstationer har byggts i båda städerna, och produktionsanläggningarna har anpassats till det nya systemet. Under sommaren började energin flöda genom systemet, och under det tredje kvartalet kommer provdriften att fortsätta, med målet att övergå till kommersiell drift i slutet av hösten.

b
Pressbild: Karlskoga Energi & Miljö

"Det är fantastiskt att vi här och nu kan inviga framtidens energisystem vid en av de nya stationerna. Byggprocessen har följt tidsplanen och många parter har bidragit med mycket på kort tid. Detta är framför allt ett klimatprojekt, men det medför också många andra fördelar," säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi.

Optimalt utnyttjande av båda bolagens resurser

Det nya systemet medför stora koldioxidbesparingar och ökad robusthet genom minskad störningskänslighet. Det ger dessutom nya möjligheter att optimera investeringar och underhåll.

"Vi får möjlighet att kombinera det bästa från båda bolagen och stärka fjärrvärmens konkurrenskraft. Dessutom avlastas elnäten då fastigheterna kan värmas med alternativ infrastruktur. Med en ökad lokal elproduktion är detta något både energibolagen och deras kommunala ägare kan vara stolta över," säger Sebastian Cabander, VD på Karlskoga Energi & Miljö.

Stort Klimatklivsbidrag

Kostnaden för projektet höll sig under de budgeterade 136 miljonerna kronor, varav upp till 61 miljoner kronor kommer från Klimatklivet, ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och EU. Detta är det största Klimatklivsbidraget som har delats ut i Örebro och Värmlands län.

Det nya gemensamma bolaget Möckeln Energi AB kommer att ta ansvar för drift och utveckling av systemet, inklusive ledningarna och tryckstationerna.

"Samarbete är avgörande för vårt klimatarbete. Denna satsning är en investering för framtida generationer och är värd varje krona," säger Lena Rådström Baastad och förklarar därmed det nya systemet invigt.

b
Pressbild: Karlskoga Energi & Miljö