Största estniska solparken i Muuga hamn är i drift – utbyggnad på väg

Den beräknade årliga produktionen från den utbyggda solparken kommer att uppgå till cirka 640 MWh. Foto: HHLA TK Estonia, kredit: Mihkel Notta

HHLA TK Estonia, ett dotterbolag till Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), har byggt den största solparken i Muuga hamn i Estland, och planen är att snart utöka arealen ytterligare.

Den första fasen av HHLA TK Estonias nya solkraftspark i Muuga hamn har installerats på taket av två lagerbyggnader och är nu i drift. På soliga dagar täcker produktionen helt elbehovet för kyl- och ventilationsutrustningen i lagerbyggnaderna, samt en verkstad och ett kontor i närheten. Den överflödiga gröna energin levereras till hamnens elnät. Planer för att expandera anläggningen är redan igång.

– Med den färdigställda solinstallationen siktar vi på att producera mer än hälften av vårt totala elbehov på ett hållbart sätt. Genom att kombinera vår dagsladdning av dubbelkrafts-hydrokranar med solenergin är vi redan koldioxidneutrala under toppbelastningar, säger Riia Sillave, vd för HHLA TK Estonia.

Tekniska detaljer och produktionseffektivitet

Projektledaren Arvi Lugenberg beskriver de tekniska detaljerna: – De två första solparkerna har en sammanlagd kapacitet på cirka 240 kilowatt peak (kWp), vilket ger en genomsnittlig produktion på 720 kWh per dag. I maj producerade modulerna 46 000 kWh, vilket täckte 50 % av allmänlastterminalens elbehov. Den totala förväntade produktionen, baserad på fleråriga soldata, beräknas uppgå till 240 000 kWh årligen.

Planer för utbyggnad

HHLA TK Estonia har börjat förbereda installationen av ytterligare två solparker på andra lagerbyggnader, vilket kommer att öka terminalens gröna energiproduktion med mer än 2,5 gånger. En solpark på 100 kWp ska försörja huvudkontoret och verkstaden för containerunderhåll och reparation med elektricitet, medan en 400 kWp-anläggning ska stödja projektet "elektrifiering av containerområdet" med grön energi.

– Med detta projekt bidrar HHLA TK Estonia till HHLA-koncernens mål att bli klimatneutrala till år 2040, säger Riia Sillave.

Källa: HHLA TK Estonia