Finlands största solkraftverk levererar el till nationella nätet med en kapacitet på tretton megawatt

Solenergiparken består av tjugofyra tusen paneler Foto: Solarigo

Solarigos solkraftverk i Kalajoki banar väg för stora industriella solparker i Finland. En ny stor satsning är redan under planering. I Kalajoki glittrar tjugofyra tusen solpaneler i solens sken på ett öppet fält. Det här är Solarigo Systems Oy:s solpark som invigdes i februari 2023 och som har en kapacitet på tretton megawatt.

- Det här är den största solkraftanläggningen som är kopplad till elnätet i Finland, säger Solarigos teknikchef Ville Vairinen till företaget Onninens personaltidning.

Trots den stora omfattningen har byggandet av solparken genomförts snabbt. Markarbetena utfördes under förra sommaren, och under hösten och vintern installerades ställningar och paneler.

Samverkan mellan sol- och vindkraft

Enligt Vairinen har projektets storlek medfört vissa utmaningar, eftersom installationen av panelerna kräver mycket kvalificerad arbetskraft på plats.

Grannskapet har även en vindkraftpark byggd av VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy, som nu ägs av Helen Oy. Båda kraftverken kan effektivt utnyttja elstationen och kopplingen till elnätet.

- Samproduktionen ökar också användningsgraden av elanslutningen och möjliggör en jämnare energiförsörjning till nätet. När det blåser skiner solen sällan, och vice versa.

Onninen har levererat kabelmaterial och säkerhetsbrytare till Solarigos solpark i Kalajoki.

- Onninen är en av våra största leverantörer. Samarbetet har pågått länge och har alltid fungerat bra, berättar Vairinen.

Ny teknik i solparken

Emma Yliniemi, produktchef på Onninen, förklarar att företaget levererar komponenter som paneler, växelriktare och ställningar till solkraftverk. Bland de mindre komponenterna ingår system för kabelhantering, kablar och säkerhetsutrustning.Vi arbetar som partner till företag som bygger solkraftverk genom att hitta nödvändiga speciallösningar för stora anläggningar på marknaden. Detta gör att entreprenörerna kan fokusera på sin kärnverksamhet, säger Yliniemi.

Onninen följer aktivt utvecklingen på marknaden för solenergi. Informationen om nya lösningar når Onninens säljare och vidare till kunderna.

- Marknaden utvecklas snabbt, och det är viktigt att hänga med i utvecklingen. Vi har ett effektivt system som gör att våra kunder inte behöver vända på varje sten för att hitta de bästa lösningarna.

Onninen har samarbetat med Katko Oy, som tillverkar säkerhetsbrytare för solkraftverk, i flera decennier. Katko utvecklar och tillverkar elektriska produkter i Helsingfors.

- Vi har levererat AC-säkerhetsbrytare till Solarigos projekt i Kalajoki, som är skräddarsydda efter kundens behov. Kabelgenomföringar och kontakter ingick i produkterna för att underlätta installationen, säger Katkos försäljningschef Jukka Pitkänen, till Onninen

Solenergi i industriell skala

Under det senaste året har solenergiprojekt i Finland ökat kraftigt i takt med stigande elpriser. Tidigare har mestadels mindre anläggningar byggts, med en kapacitet på under tio kilowatt. Industriella anläggningar har vanligtvis legat på runt hundra kilowatt.

Nu byggs det allt fler industriella solkraftparker med kapaciteter på flera megawatt som producerar elektricitet direkt till elnätet.

Kraftöverföringsbolaget Fingrid förutspår att produktionen av solenergi i Finland kommer att öka mer än tio gånger, upp till sjutusen megawatt inom mindre än ett decennium. För jämförelse är effekten av Olkiluoto 3 kärnkraftverk ett tusen sexhundra megawatt.

Solarigo Systems, som grundades 2015, tillhör pionjärerna inom industriell solbyggnation. Företaget har installerat över tvåhundra solkraftverk i Finland, främst för industriella ändamål.

- Vi söker hela tiden större projekt, säger Vairinen.

Solarigos nästa stora projekt är redan under planering, där solkraftverk med en sammanlagd kapacitet på sjuttiofem megawatt kommer att byggas på tidigare gruvområden i Nivala och Pyhäjärvi. Ungefär ett hundratjugotusen paneler kommer att installeras.

- Callio-Hitura-projektet planeras att starta under sommaren 2023 och vi siktar på att färdigställa det inom några år, berättar Vairinen.

Projektet är ett samarbete mellan Solarigo och Skarta Energy Oy, och har fått finansiering från EU:s NextGeneration-program.

Fakta om Solarigos solpark i Kalajoki

  • Den största solkraftverket kopplat till elnätet i Finland med en maximal kapacitet på tretton megawatt
  • Består av tjugofyra tusen paneler
  • Produktionen startade i februari 2023
  • Årlig produktion beräknas till elva till tolv tusen megawattimmar, vilket motsvarar cirka två tusen fyra hundra lägenheters elförbrukning
  • Solarigo Systems är specialiserat på stora solkraftverk och solparker, och huvudägare är Suur-Savon Sähkö. 
  •  
  • Källa: Onninen Oy & Solarigo