Chock för tyska gaskunder: Nätavgifter driver kostnaderna upp för miljoner

Läggning av en gasledning i tyska Hasenhage. Foto: Wikipedia Common, kredit: Niteshift

Kostnaderna ökar för miljontals tyskar - gaskunder får räkna med flera hundra euro mer i utgifter på grund av stigande nätavgifter. Hur mycket varje hushåll betalar för gas beror i stor utsträckning på regionen.

Under nästa år kommer tyska hushåll att drabbas av ökade kostnader. Gaskunder beräknas enligt jämförelsesidan Verivox få betala flera hundra euro mer.

Ökade kostnader för hushållen

Orsaken är högre gasnätavgifter som beräknas öka med över femtio procent - detta berör till och med fyrtiotre procent av alla hushåll i Tyskland. Hur mycket man betalar för gas varierar dessutom beroende på vilket distrikt man bor i - skillnaderna kan uppgå till hela åttio procent.

Gasen spelar idag en viktig roll även i det svenska energisystemet. Som bränsle för uppvärmning och matlagning hjälper gasen till att avlasta och därmed minska kapacitetsbristen i elnätet. I Sverige finns två gasnät; västsvenska gasnätet och gasnätet i Stockholm. Det västsvenska gasnätet sträcker sig från Trelleborg till Stenungssund, medan det andra gasnätet breder ut sig över Stockholm, Solna och Sundbyberg.

Stigande nätavgifter driver gaspriserna 2025

Enligt Verivox har vissa tyska nätoperatörer meddelat att de planerar att höja gasnätavgifterna med upp till femtio sex procent. Husägare som använder gas för uppvärmning måste räkna med ökade kostnader på upp till 445 euro. För analysen har gasnätavgifterna för de nätoperatörer som täcker minst fyrtiotre procent av alla tyska hushåll granskats. Den största orsaken till kostnadsökningarna är stigande gasnätavgifter. Nyhetsportaler, inklusive Funke-mediegruppen, rapporterar att vissa nätoperatörer har meddelat om dessa kraftiga höjningar. I genomsnitt beräknas ökningen ligga på runt tjugofem procent, vilket innebär ytterligare kostnader på 116 euro (brutto).

Nya avskrivningsregler leder till högre avgifter

Nya avskrivningsregler för gasnät kommer att leda till högre nätavgifter, vilket bekräftas av förbundet för kommunala företag (VKU) på begäran av Funke-medien. Enligt deras aktuella uppskattningar kommer runt en tredjedel till en fjärdedel av gasnätoperatörerna i hela landet snart att tillämpa de nya avskrivningsreglerna. Övriga nätoperatörer kommer att följa efter, vilket innebär att kostnaderna kan stiga ytterligare.

Ingen tydlig översikt från Bundesnetzagentur

Bundesnetzagentur har ännu ingen slutlig översikt över utvecklingen av gasnätavgifterna, enligt Deutsche Presseagentur. För närvarande förväntar man sig inte att nätavgifterna ska öka kraftigt i hela landet. Om ökningen blir orealistiskt hög kommer regleringsmyndigheten att agera. Prishöjningarna tros hänga samman med minskad efterfrågan på gas. I vissa regioner har betydande minskningar av efterfrågan noterats, vilket leder till avgiftshöjningar.

Utgifterna för naturgas varierar också kraftigt beroende på vilket distrikt och vilken leverantör man väljer - skillnaderna kan nå upp till åttio procent. Gas är särskilt dyrt i delar av Bayern, Sachsen, Sachsen-Anhalt och Thüringen. Hushåll med en förbrukning på tjugo tusen kilowattimmar måste betala i genomsnitt 1648 euro i Memmingen, medan man i Wolfsburg och Gifhorn betalar under 1700 euro. I kontrast till detta betalade hushåll för samma förbrukning i Ingolstadt nyligen i genomsnitt 2974 euro per år för gas. Även i Bamberg och i Landkreis Anhalt-Bitterfeld ligger de årliga gaskostnaderna på runt 2840 euro, vilket är jämförbart högt.

Framtidsutsikter för gaspriserna

Sedan coronapandemin och energikrisen har gaspriserna stigit kraftigt i Tyskland. Familjer i Emden betalade i genomsnitt 1154 euro för tjugo tusen kWh gas hösten 2019, medan det i år handlar om 2756 euro, vilket motsvarar en ökning på nästan 139 procent på fem år. Flera faktorer kan bidra till detta - bland annat inköpspolitiken hos de lokala energibolagen och hur de skaffar gas, samt om man väljer en kort- eller långsiktig strategi. Även konkurrenssituationen i området spelar en roll - finns det många eller få gasleverantörer i regionen? Dessutom är de regionala nätavgifterna av betydelse, som utgör cirka en femtedel av gaspriserna och som ofta är högre i glesbefolkade områden, särskilt i delar av östra och norra Tyskland, medan de är lägre i storstadsområden som Berlin och Hamburg.

Källa: Merkur