Kan Nord Stream 2 användas för vätgas? Diskussioner pågår om en anslutning till Finland

Överblivna rör för Nord Stream 2 in tyska hamnen Mukran. Foto: Wikipedia Common, kredit: Gerd Fahrenhorst

Den ryska statliga energijätten Gazprom behåller tills vidare kontrollen över den nedlagda gasledningen Nord Stream 2 genom sitt dotterbolag Nord Stream 2 AG. Detta gäller även de fem investerare, däribland Uniper, som har finansierat projektet. Den tyska staten är via Uniper involverad med närmare en miljard euro. Om ingen lösning nås kan en försäljning bli aktuell.

Idén att använda en del av Nord Stream 2 för vätgassatsningar har också varit på tapeten en längre tid. Tyskland och Finland har ambitionen att utveckla en vätgasimportkorridor för att försörja Tyskland och andra östersjöstater med energi från förnybara källor.

Enligt flera medieuppgifter försöker den amerikanske affärsmannen Stephen Lynch positionera sig som en potentiell köpare. Han uppges ha kontakt med USA:s regering och har ansökt om nödvändiga tillstånd, eftersom USA fortfarande har sanktioner mot Nord Stream 2. Lynch menar att amerikanskt ägande skulle kunna fungera som en diplomatisk förhandlingsfaktor gentemot Ryssland.

Kan ledningen användas för vätgas?

Det har förts diskussioner om att använda delar av Nord Stream 2 för transport av vätgas. Den tyska regeringen har dock varit restriktiv i att spekulera om nya ägare eller alternativa användningsområden. En talesperson för det tyska finansdepartementet, som ansvarar för Uniper, betonade att regeringen fortsatt arbetar för att bevaka sina rättigheter.

– Vi kommer fortsätta att arbeta för att skydda våra intressen, uppgav talespersonen.

Angående en eventuell omställning av ledningen för transport av grön vätgas har regeringen hittills varit avvaktande. Enligt Handelsblatt förs inga diskussioner med Ryssland i frågan.

– Just nu är detta inte en aktuell fråga, uppgav en talesperson för det tyska näringsdepartementet.

Det finns heller inga planer på att certifiera eller återuppta projektet, enligt en annan regeringsrepresentant.

Samarbete mellan Tyskland och Finland

– Tyskland och Finland vill främja en vätgasimportkorridor för att lyfta regionens potential för förnybar energi, uppgav en talesperson för det tyska näringsdepartementet.

Projektet, som kallas Östersjökorridoren, har redan identifierats av EU-kommissionen som ett ”projekt av gemensamt intresse” (PCI).

Tre nordiska energibolag – Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Nordion Energi och Gasgrid Finland – arbetar med att utveckla projektet. Ett nybygge av en vätgaskorridor skulle dock vara mycket kostsamt. Detta gör att Nord Stream 2 ses som ett alternativ, då ledningen tekniskt sett skulle kunna anpassas för vätgastransport.

Framtiden för Nord Stream 2 förblir oviss, och det återstår att se om vätgasplanerna blir verklighet eller om projektet slutligen skrotas.

Källa: Merkur