Tre år efter att Fortum tvingades lämna sitt innehav i Uniper överväger det finska energibolaget att återvända – genom att köpa tillbaka delar av de svenska tillgångarna.
Fortum sålde sitt innehav i tyska Uniper till den tyska staten under energikrisen 2022. Den dramatiska uppgörelsen innebar att Fortum förlorade nära sex miljarder euro före skatt. Affären var en del av ett räddningspaket värt totalt 13,5 miljarder euro för att rädda gasimportören, som drabbades hårt av det ryska anfallskriget mot Ukraina och de avbrutna gasleveranserna.
Men som en del av uppgörelsen säkrade Fortum en förköpsrätt till Unipers svenska tillgångar, däribland vattenkraftverk och andelar i kärnkraftverk. Denna rätt gäller fram till 2026.
– Vi betraktar de svenska tillgångarna som viktiga, men kommenterar inte rykten, säger Fortum i ett uttalande.
Kraftverken i Sverige en central del av strategin
Enligt uppgifter till Financial Times överväger Fortum nu att utnyttja sin rätt att förvärva tillgångarna. Uniper äger andelar i alla tre aktiva svenska kärnkraftverk – där Fortum redan är delägare i två. Dessutom kontrollerar Uniper 74 vattenkraftverk runt om i landet.
I en nyligen publicerad genomförbarhetsstudie framhåller Fortum att bolaget planerar att förlänga livslängden på sina kärnkraftverk och investera i ny kapacitet. Enligt bolaget är den växande efterfrågan på el en viktig drivkraft bakom planerna.
Fortum har sedan 2022 genomgått en omställning och satsar i dag på tillväxt inom ren energi i Norden. De svenska kärn- och vattenkraftverken spelar enligt bolaget en viktig roll i denna strategi – särskilt i tider av osäkerhet på elmarknaden.
Tyska staten kan sätta stopp för affären
Trots Fortums intresse är det långt ifrån säkert att en affär kan genomföras. Den tyska staten äger i dag 99 procent av Uniper, och det skulle krävas omfattande förändringar för att sälja delar av bolaget.
Ett regeringsskifte är på väg i Tyskland. Om kristdemokraten Friedrich Merz tillträder som förbundskansler i maj, vilket väntas, kan Unipers framtid hamna högt på agendan. Enligt uppgifter överväger CDU att behålla en strategisk minoritetsandel i Uniper – men inga beslut är fattade.
Tyska myndigheter har inte uteslutit en börsnotering av Uniper för att få tillbaka delar av det kapital som staten investerade under krisen.
Flera andra aktörer uppges också vara intresserade av Unipers svenska tillgångar. Dit hör statliga Vattenfall i Sverige och det norska energibolaget Equinor, som kontrolleras av norska staten. Både Vattenfall och Equinor har avböjt att kommentera.
Den tjeckiske investeraren Daniel Křetínský, med intressen i både östtyska Leag och stålkoncernen Thyssenkrupp, nämns också som en möjlig köpare.
Höga kostnader och politiska risker
Analytiker bedömer att Unipers svenska tillgångar är värda flera miljarder euro. Samtidigt varnar de för att en försäljning kan bli komplicerad – både finansiellt och politiskt.
– Vi såg vad som hände sist. Det var ett stort misslyckande, säger en europeisk bankanalytiker, med hänvisning till Fortums tidigare förlust.
Analytikern menar att den finländska staten i dag troligen inte är villig att gå in med stora summor i Uniper igen. Fokus ligger i stället på stabila utdelningar från Fortum – inte riskabla affärer.
Fortum köpte 80 procent av Uniper 2017 för 7,2 miljarder euro. Investeringen mötte hård kritik redan då, både från miljörörelsen och finansiella bedömare. Kritikerna menade att satsningen stred mot Fortums klimatmål och innebar stora risker – något som alltså besannades i samband med krisen 2022.
Unipers nuvarande marknadsvärde uppskattas till omkring 16 miljarder euro, baserat på de aktier som fortfarande är börsnoterade.
En eventuell återkomst till Uniper innebär därför både möjligheter och risker för Fortum. Även om energimarknaden förändrats sedan 2022 kvarstår de politiska komplikationerna – och investerarnas tveksamhet.
Källa: Finnish News