Friedrich Merz, ledare för Tysklands Kristdemokratiska union (CDU) och sannolikt landets nästa förbundskansler efter senaste valet till Förbundsdagen och omröstningen i parlamentet den 6 maj, riktar nu skarp kritik mot planerna på en snabb grön omställning inom den tyska stålindustrin.
– Jag tror inte att en snabb övergång till vätgas kommer att lyckas, säger Merz i ett uppmärksammat uttalande.
Hans ord faller kort efter att den så kallade "trafikljuskoalitionen" mellan Socialdemokraterna (SPD), De gröna och Fria demokraterna (FDP) kollapsat i slutet av förra året. Kansler Olaf Scholz förlorade en förtroendeomröstning i förbundsdagen och utlyste nyval.
Under sin tid vid makten satsade SPD och De gröna stort på att modernisera stålindustrin med mångmiljardstöd till anläggningar för direktreduktion – en klimatvänligare metod där kol byts mot naturgas och så småningom grön vätgas.
Men Merz ifrågasätter hela idén:
– Varifrån ska vätgasen komma? Vi har den inte, säger han. – Och även om vi får fram den, kommer ett ton stål ändå att bli minst 300 euro dyrare än med dagens teknik.
Kritik från motståndare:
Vicekansler Robert Habeck (De gröna) reagerar kraftigt på Merz uttalande och varnar för vad han ser som ett ödesdigert budskap till landets industriarbetare.
– Det låter som om han redan gett upp den tyska stålindustrin, säger Habeck.
Även Andreas Bovenschulte, socialdemokratisk borgmästare i Bremen, går till motangrepp. Han hoppas fortfarande att ArcelorMittal går vidare med planerna på en ny direktreduktionsanläggning i staden.
– Den som menar allvar med att försvara jobben måste satsa på den gröna omställningen, säger han. – Jag förväntar mig att CDU ställer sig bakom konkurrenskraftiga elpriser och tydliga spelregler för industrin.
Vätgasregler i fokus – press från flera håll
Tidigare i april vädjade Olaf Scholz till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att lätta på vad han kallade "överdrivet strikta" regler för grön vätgas. Enligt Scholz riskerar regelverket att bromsa industrins gröna omställning i hela Europa.
CDU har hittills inte presenterat någon alternativ strategi för vätgaspolitiken. Däremot har partiet signalerat att man är öppen för koldioxidlagring i energisektorn – något som markerar en kursändring från den tidigare regeringens fokus på enbart förnybara lösningar.
Källa: Hydrogen Insight