Ny rapport: Sverige kan bli ledande på elektrobränslen

Sverige har en unik möjlighet att bli världsledande inom fossilfria elektrobränslen Foto: rawkkim/Unsplash
Sverige har en unik möjlighet att bli världsledande inom fossilfria elektrobränslen Foto: rawkkim/Unsplash

Nyligen presenterades rapporten Styrmedel för produktion av fossilfria elektrobränslen av European Energy, Liquid Wind, RES Group, St1 och Uniper. Den pekar på att en strategisk satsning på elektrobränslen skulle skapa nya arbetstillfällen och stärka Sveriges konkurrenskraft. Den skulle också trygga landets försörjningsberedskap och bidra till att nå klimatmålen.

Som land har vi en fantastisk möjlighet att dra på oss ledartröjan inom elektrobränsleproduktion i Europa. Det skapar nya jobb och stärker vår konkurrenskraft samtidigt som det är en nyckel för att både säkra energiberedskapen och nå klimatmålen, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Transportsektorn står idag för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Elektrobränslen, som produceras från förnybar vätgas och infångad koldioxid, erbjuder en lösning för sektorer där elektrifiering inte är ett alternativ, såsom långväga flyg- och sjötransporter samt tung industri.

Sverige har särskilt goda förutsättningar för att producera elektrobränslen tack vare tillgång till fossilfri el och biogen koldioxid från skogs- och energisektorn. I nuläget projekteras flera produktionsanläggningar runtom i Sverige i samarbete med kommuner och lokala energibolag samtidigt som teknologi och logistik utvecklas gemensamt av industrin. Samtidigt visar rapporten att flera länder har kommit längre och infört styrmedel för att attrahera investeringar i elektrobränsleproduktion, vilket gör att Sverige riskerar att bli utkonkurrerade.

– Genom strategiska satsningar kan vi minska vårt beroende av importerade fossila bränslen och även bli en ledande exportör av hållbara bränslen i Europa, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Rapporten betonar vikten av politiska beslut och riktade åtgärder för att Sverige ska vara ledande inom denna framtidsbransch, inklusive en fördubblad fossilfri elproduktion, en nationell strategi för vätgas och elektrobränslen, och incitament och regelverk som ställer krav på en viss andel elektrobränslen i transport och industri.

Vidare förespråkar rapporten även introduktionsstöd genom differenskontrakt eller ”feed-in tariffs” för att påskynda elektrobränslens kommersialisering samt att det undersöks om nuvarande stöd för bio-CCS kan utvidgas för att även omfatta bio-CCU.

Källa: Uniper