Umeå Energi och Skellefteå Kraft i gemensamt projekt

Umeå Energi och Skellefteå Kraft i samarbete. Foto: Fredrik Larsson

Hur säkerställer vi driftsäkerheten i stadsnäten under kriser? Hur tillmötesgår vi samhällets växande krav på digitalisering? Det är centrala frågor som Umeå Energi och Skellefteå Kraft nu söker svar på i samarbete.

— Om fler stadsnät arbetar tillsammans inom samma ekosystem kommer hela länet att dra nytta av det, säger Mats Berggren, vd för Umeå Energi Umenet AB, tillsammans med Anders Pettersson, vd för Skellefteå Kraft Fibernät AB.

Nyligen har Umeå Energi och Skellefteå Kraft ingått en avsiktsförklaring som innebär att de utforskar möjligheterna att driva Umeås och Skellefteås stadsnät med gemensamma resurser. Totalt berörs 60 000 kunder i dessa nät.

Genom detta samarbete hoppas bolagen kunna öka driftsäkerheten och bättre tillgodose samhällets växande digitala behov.

— För att nå dit måste vi standardisera processer och samordna resurser på flera områden. När verksamheterna drivs på ett liknande sätt kan vi använda resurser och kompetens över stadsnätsgränserna, förklarar Anders Pettersson.

Ambitioner för hela Västerbotten

Det krävs bland annat att de aktiva nätverken i respektive stadsnät byggs på ett enhetligt sätt med liknande utrustning. Men ambitionerna sträcker sig bortom Umeå och Skellefteå.

— Vi tror att hela Västerbottens utveckling inom drift, säkerhet och digitalisering kommer att gynnas av att fler stadsnät finns inom samma ekosystem. Det görs redan ett gott arbete i länet, och vi hoppas att ett fördjupat samarbete mellan Umeå och Skellefteå kan ta samverkan i hela länet till en ny nivå, vilket gör oss starkare tillsammans, säger Mats Berggren. Han tillägger:

— Genom en gemensam systemmiljö kan vi utnyttja varandras kompetenser och effektivisera våra resurser, vilket i slutändan kommer att vara till nytta för medborgarna i länet.

Nytta för medborgarna

Denna synpunkt stöds av en ny rapport från konsultfirman Canea, beställd av Svenska stadsnätsföreningen, där det framgår att Sveriges offentliga fiberinfrastruktur är beroende av samarbetsförmåga.

— Slutresultatet handlar om ekonomisk hållbarhet, kontroll över samhällskritisk infrastruktur och att skapa fördelar för medborgarna, konstaterar Anders Pettersson.