Läget på de globala energimarknaderna - vecka 41

Foto: Art Wall Kittenprint / Unsplash

Under de senaste två veckorna har priserna på olja, kol och naturgas stigit, i hög grad som en konsekvens av den eskalerade situationen i Mellanöstern. Priset på utsläppsrätter har dock fortsatt sjunka.

På oljemarknaden har det varit en betydande prisökning sedan det förra marknadsbrevets publicering. Den 7 oktober handlades frontmånadskontraktet för Brentolja till ett pris på USD80,93 per fat, upp från USD73,90 för två veckor sedan. Prisökningen är till stor del en konsekvens av utvecklingen av konflikten i Mellanöstern och förra veckans kraftigt upptrappade läge mellan Israel och Iran. Under inledningen av den senaste tvåveckorsperioden sjönk oljepriset däremot till en nivå på ca USD 72 per fat, bland annat till följd av förbättrade utsikter för oljeproduktionen i Libyen.

Priset på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har sedan förra marknadsbrevet gått upp. TTF M+1 stängde den 7 oktober på EUR40,24 per MWh. Det är framför allt händelseutvecklingen i Mellanöstern som skapar en oro på marknaden vilket i sin tur påverkat priserna. De europeiska naturgaslagren var den 5 oktober till 94 procent fyllda.

Priserna på kol har också stigit som en följdeffekt av utvecklingen i Mellanöstern, medan priset på utsläppsrätter däremot har fortsatt nedåt till en nivå som är den lägsta sedan april.

Läs rapporten i sin helhet HÄR!