Svevia och Linjemontage får uppdrag för 94 km lång kraftledning i Kalmar län

Den nya ledningen som ska byggas mellan Nybro och Hemsjö i sydöstra Sverige kommer att dras parallellt med den befintliga. Foto: Mikael Svensson/Johnér

Svevia ska utföra alla mark- och betongarbeten för Linjemontage som på uppdrag av Svenska kraftnät ska anlägga en 94 kilometer ny luftledning genom sydöstra Sverige. Arbetet kommer att starta i månadsskiftet september - oktober.

Bolagets uppdrag omfattar mark- och schaktarbeten samt grundläggning och anläggning av fundament för de 335 fackverksstolpar som bär upp den nya luftledningen som kommer att korsa tre län, Kalmar, Kronoberg och Blekinge.

- Projektet står inför en rad intressanta utmaningar och vi inom projektet kan inte använda en eller ett par standardlösningar, utan allt arbete präglas av en stor mängd parametrar att ta hänsyn till. Något som också förutsätter att vi har en tät dialog med Linjemontage i och med den logistik och planering som krävs för att arbeta över ett så vidsträckt område, säger Henrik Précenth, Svevia.

Han berättar att för varje stolpe behöver en rad överväganden göras. Miljö, geologi och typ av stolpe avgör vilken grundläggnings metod som ska användas. Men också vilka möjligheter det finns att anlägga vägar fram till respektive stolpe för Svevias och Linjemontage arbetsfordon och materialtransporter.

- Vi gör en mycket noggrann planering för att minimera påverkan på känsliga miljöer. På vissa sträckor passerar vi bland annat naturreservat och natura 2000 områden, vilka kräver särskilt försiktiga åtgärder och hanteringar. Vi anpassar oss även efter hasselmöss, grodor och tider för fåglarnas häckningsperioder. Typen av stolpe avgör också vilken typ av fordon och kranar som Linjemontage behöver använda vilket i sin tur påverkar hur stora planer vi behöver anlägga intill stolparnas fundament, förklarar Henrik Précenth.

Projektet ska vara klart hösten 2026. Kontraktet är värt cirka 290 miljoner kronor.

Fakta

Den nya ledningen som ska byggas mellan Nybro och Hemsjö i sydöstra Sverige kommer att dras parallellt med den befintliga. Syftet är att förstärka överföringskapaciteten då mer el väntas transporteras genom området framöver. Det beror framför allt på den nya förbindelsen NordBalt som har stor säkerhetspolitisk betydelse i Östersjöområdet och som ska kunna överföra el mellan Sverige och de baltiska länderna.

Källa: Linjemontage