Ny Solpark i Herrljunga - Solkompaniet och Solgrid i samarbete

Pressbild: Solkompaniet

Solkompaniet, aktör inom solenergi i Sverige, har fått godkännande från Länsstyrelsen i Västra Götaland att tillsammans med norska Solgrid etablera en solpark i Herrljunga kommun. Detta projekt förväntas redan år 2026 ge ett betydande bidrag till den gröna energiomställningen i regionen.

Den planerade solparken, som ska vara i drift i slutet av 2026, kommer att ha en installerad kapacitet på cirka 27 MWp, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för omkring 5 400 hushåll.

"Vi är stolta över att få bidra till den gröna energiomställningen i Sverige. Solgrid driver redan två solparker i landet, och Herrljunga-parken kommer att bli den första i Västra Götaland. Sverige har utmärkta förutsättningar för solparker tack vare tillgången till lämplig mark. Genom att investera i sådana projekt bidrar vi inte bara till lokal hållbarhet, utan stärker även våra långsiktiga mål för förnybar energi i hela Norden," säger Magnus Johansen, VD på Solgrid.

"Samarbetet med Solgrid inleddes 2021 när Solkompaniet vann upphandlingen för att bygga solparken Varberg Norra. Att vi nu fått tillstånd för solparken i Herrljunga är ett utmärkt exempel på hur partnerskap och samarbete kan leda till framgångsrika lösningar för ny förnybar elproduktion," säger Thomas Sparrmo, VD på Solkompaniet.

Den nya solparken kommer att bidra till att möta det växande behovet av elproduktion i Västra Götaland. Regionen strävar efter en högre självförsörjandegrad av el och har stora ambitioner för elektrifiering av befintlig industri samt etablering av ny industri. I dagsläget har Västra Götaland en självförsörjandegrad på cirka 30 %, vilket gör regionen sårbar för fluktuationer i elpriserna.

Solparken i Herrljunga fick under sommaren 2024 godkännande från Länsstyrelsen i Västra Götaland. När den är i drift kommer den att bidra till en ökad andel förnybar elproduktion i kommunen och regionen, vilket i sin tur stärker självförsörjningsgraden av el. Med mer elproduktion i regionen skapas också förutsättningar för ökad konkurrenskraft, tillväxt och nya företagsetableringar.