Belgien – Solenergin växer trots regniga dagar

Det marina flytande konceptet för solpaneler, Seavolt, håller på att patenteras av de belgiska partnerna Jan De Nul, Tractebel och DEME. Fotokredit: Seavolt

Trots att Belgien ofta associeras med regniga dagar har landet blivit en förebild inom solenergi. Tack vare en ökad medvetenhet om förnybar energi bland både myndigheter och allmänheten har Belgien skapat en miljö som lockar internationella investerare till solcellsmarknaden.

Kombinationen av statliga subventioner och minskade kostnader för solenergi – från 93 euro per megawattimme 2013 till 78 euro idag – har lett till en kraftig ökning av försäljningen av solpaneler. Belgien siktar på att nå en total solkapacitet på 6 gigawatt inom de kommande åren.

Kristal Solar Park – Belgiens största solpark

Kristal Solar Park ligger nära staden Lommel i Flandern och är landets största markbaserade solpark. Med en kapacitet på 100 megawatt och över 300 000 solpaneler producerar parken cirka 90 000 megawattimmar ren energi per år. Projektet, som täcker över 93 hektar, utvecklades i samarbete mellan det franska företaget Engie och det lokala metallföretaget Nyrstar.

Belgien tar ledningen med 11 stora solenergiprojekt

– Lokala invånare kan nu koppla upp sig till anläggningen och dra nytta av förnybar energi till ett lågt pris på 78 euro per megawattimme under de kommande femton åren, säger en talesperson för projektet.

Moha Solar Park – Walloniens första stora solfarm

I maj 2018 invigdes Walloniens första stora solpark på 5 hektar med över 18 000 solpaneler. Moha Solar Park, som producerar 6 500 megawattimmar per år, minskar koldioxidutsläppen med 1 259 ton årligen. Projektet är ett samarbete mellan Carmeuse, The Integrale Group och Perpetum Energy. Carmeuse bidrog med mark, Integrale Group finansierade, och Perpetum Energy stod för byggnation och drift.

Pairi Daiza Solar Carport – Världens största solcellsparkering

I Wallonien ligger Pairi Daiza, en kombinerad djurpark och botanisk trädgård som även stoltserar med världens största solcellsparkering. Här har 62 000 solpaneler installerats över en yta på 100 000 kvadratmeter, och över 80 procent av parkeringens 7 000 platser är täckta av paneler. Parkeringen genererar 20 000 megawattimmar per år, vilket överstiger parkens egna elbehov.

– Solcellsanläggningen möjliggör över 1 000 laddstationer för elbilar och kan även mata in överskottsel i det offentliga nätet, berättar Jerome Flament, försäljningschef på Perpetum Energy.

Parkeringens struktur är byggd av lokalt trä och projektet siktar på att uppnå koldioxidneutralitet inom tre år.

Flytande solfarm i Flandern – Ett steg mot klimatneutralitet

Belgiens första och största flytande solfarm ligger i Flandern, vid Sibelcos Schansheide-sandbrott nära Mol och Dessel. Anläggningen har 17 250 solpaneler och producerar 7 gigawattimmar per år, vilket täcker 55 procent av energibehovet för Sibelcos verksamhet i Dessel.

Projektet, som inleddes 2017 och slutfördes trots pandemin, är ett samarbete mellan Sibelco, LRM, Luminus och Machiels. Den flytande solfarmen är ett exempel på Belgiens åtagande för klimatneutralitet och spelar en viktig roll i att nå de förnybara energimålen till 2025.

Belgien siktar mot en hållbar framtid

Med dessa stora solenergiprojekt fortsätter Belgien att visa vägen mot en grönare framtid. Från gigantiska solparker och världens största solcellsparkering till innovativa flytande lösningar, ligger Belgien i framkant för att skapa en hållbar energiproduktion. Landets kombination av teknisk innovation och engagemang för klimatmål är en inspiration för andra nationer som strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck och satsa på förnybar energi.

Källa:  Solar projects in Belgium