Ørsted stänger sitt sista koleldade kraftvärmeverk i Danmark

Stängningen av Esbjerg Power Station markerar ett viktigt steg för Ørsted i deras strävan att helt omvandla sitt energisystem till förnybara energikällor och därmed ta en ledande roll i kampen mot klimatförändringarna. Foto: Ørsted

Ørsted, en av världens största aktörer inom förnybar energi, stänger sitt sista koleldade kraftvärmeverk, Esbjerg Power Station, som ligger i västra Danmark. Detta markerar ett betydande steg i företagets omvandling från en av Europas mest kolintensiva energiproducenter till en ledande aktör inom förnybar energi, särskilt inom havsbaserad vindkraft.

Sedan 2006 har Ørsted genomfört en omfattande omvandling av sitt energiproduktionssystem. Genom att minska antalet värme- och kraftverk samt konvertera flera anläggningar från kol till certifierad hållbar biomassa, har företaget kraftigt reducerat sin kolanvändning. Med stängningen av Esbjerg Power Station har Ørsted nu helt fasat ut kol som bränsle och gör därmed sin energiproduktion i princip fossilfri.

En omställning från kol till förnybar energi

– Att stänga vårt sista koleldade kraftvärmeverk markerar slutet på ett kapitel i vår gröna omvandling, säger Ole Thomsen, Senior Vice President och chef för Ørsted’s bioenergi. – Esbjerg Power Station har under många år varit en viktig del av det danska energisystemet och har levererat både el och fjärrvärme till Esbjergs kommun. Myndigheterna bad oss att hålla kraftverket i drift till den 31 augusti för att säkerställa elförsörjningen, vilket vi naturligtvis följde. Men vi anser att samhället så snart som möjligt måste fasa ut gas, olja och kol, och med denna stängning är vi väl på väg att bli det första stora energibolaget som helt omvandlar sin energiproduktion från fossila bränslen till förnybar energi.

Minskade utsläpp och ökad hållbarhet

Esbjerg Power Station har haft en årlig kolförbrukning på cirka 500 000 ton, vilket motsvarar ungefär 1,2 miljoner ton koldioxidutsläpp per år, eller lika mycket som de årliga utsläppen från cirka 600 000 fossilbränsledrivna bilar i EU. Stängningen av denna anläggning är ett viktigt steg för Ørsted mot att nå sitt mål om en 99-procentig andel grön energiproduktion till 2025.

Ørsted har redan lyckats minska sin scope 1-2 utsläppsintensitet med 92 % från 2006 till 2023 och var det första energibolaget att få ett vetenskapligt baserat nettonollmål. Med stängningen av det sista koleldade kraftvärmeverket har Ørsted tagit de nödvändiga stegen för att uppnå sina branschledande mål att minska utsläppsintensiteten med 98 % till 2025.

Framåt mot en fossilfri framtid

Framöver kommer elproduktionen att täckas av andra kraftverk samt av vind- och solkraftparker. I Esbjerg håller det lokala fjärrvärmebolaget på att etablera en alternativ produktionskapacitet för att fortsätta leverera fjärrvärme till kommunen. De 50 anställda vid Esbjerg Power Station kommer att erbjudas nya tjänster inom Ørsted, gå i pension eller sägas upp.

Reservkapacitet kvar på andra anläggningar

För att säkerställa elförsörjningen i Danmark beslöt de danska myndigheterna i oktober 2022 att beordra Ørsted att fortsätta driften av tre av sina kraftverksenheter, som använder olja och kol som bränsle. Detta inkluderade enheten 3 vid Esbjerg Power Station och enheten 4 vid Studstrup Power Station, som båda använder kol som primärt bränsle, samt enhet 21 vid Kyndby Peak Load Plant, som använder olja.

Ørsted har fortfarande kol som reservbränsle vid enheten 3 på Studstrup Power Station, medan en stor silo för träpellets återuppbyggs efter en brand. Ørsted förväntar sig att silon ska vara klar innan slutet av 2024, varefter företaget inte längre kommer att använda kol som reservbränsle.

Källa: Ørsted