EET Hydrogen har säkrat principöverenskommelser om framtida leveranser av lågkoldioxid vätgas motsvarande hela 29 terawattimmar per år. Det är mer än dubbelt så mycket som vad bolagets planerade anläggningar i nordvästra England beräknas kunna producera. Trots det skjuts ett avgörande investeringsbeslut upp.
– Vi har skrivit på tio nya samförståndsavtal med cirka 30 aktörer inom industri, elproduktion och transportsektorn, säger Marta Csibra, strategiansvarig på EET Hydrogen.
Avtalen gäller leveranser från de två första faserna i bolagets planerade blå vätgasanläggning vid raffinaderiet Stanlow, en del av den större HyNet-klustret för koldioxidsnål energiutveckling i regionen.
Efterfrågan överstiger tillgänglig kapacitet
Den första fasen av projektet (HPP1) omfattar 350 megawatt och har redan fått fullständigt bygglov. Den andra fasen (HPP2), som planeras bli tre gånger så stor med en kapacitet på en gigawatt, har fått ett preliminärt tillstånd för 700 megawatt.
Tillsammans skulle de båda faserna kunna producera betydligt mindre än vad avtalen täcker. Totalt kräver de tecknade överenskommelserna omkring 3,3 gigawatt i produktionskapacitet – vilket antyder att EET Hydrogen söker fler kunder än vad som ryms i projektet. Bolaget kan på så sätt förhandla fram villkor innan mer bindande kontrakt sluts.
Av den totala efterfrågan på 29 terawattimmar per år är omkring tre terawattimmar kopplade till produktion från den första fasen. Den delen ska i huvudsak gå till glasförpackningstillverkaren Encirc samt till EET Fuels, som driver själva Stanlowraffinaderiet.
Den resterande efterfrågan gäller den större andra fasen, HPP2, som ännu väntar på att bli helt godkänd och finansierad.
Beslut skjuts upp trots stöd och tillstånd
Trots att HPP1 fått både bygglov och ekonomiskt stöd via den brittiska regeringens Track One-program, förväntas nu ett slutligt investeringsbeslut först efter september 2025. Det innebär en försening jämfört med tidigare mål, då bolaget hoppades fatta beslut under 2024.
Track One-programmet innebär att projektet får prisstöd finansierat genom ett brittiskt stödprogram värt motsvarande drygt 280 miljarder kronor.
EET Hydrogen uppger att man fortfarande väntar på besked från regeringen om huruvida även HPP2 kommer att omfattas av det fortsatta stödet inom Track One-klustret.
– Nordvästra England har omkring 340 000 industrijobb som förser Storbritannien och omvärlden med viktiga produkter och tjänster, säger Marta Csibra.
– För att industrin ska kunna blomstra i en lågkoldioxidframtid krävs omställning. Vi vill möjliggöra detta – inte bidra till avindustrialisering, fortsätter hon.
HyNet-klustret innefattar, förutom vätgasproduktion, även en vätgaspipeline och en infrastruktur för koldioxidlagring. Det betraktas som en av de viktigaste satsningarna i Storbritannien för att minska utsläppen från tung industri.
Kritik mot överdriven tro på vätgas
Samtidigt har den brittiska klimatmyndigheten dragit ner förväntningarna på hur stor roll vätgas kommer att spela. Vätgas väntas nu ha begränsad betydelse för uppvärmning av bostäder eller vägtransporter, enligt kommitténs ordförande Emma Pinchbeck.
Hur detta påverkar planerna för blå vätgasproduktion återstår att se. En sak är dock tydlig: Intresset från industrin i nordvästra England är redan långt större än vad de aktuella projekten ens kan leverera.
Källa: ydrogen Insight