Göteborg Energis lokala flexibilitetsmarknad, Effekthandel Väst, avslutade säsongen den 31 mars med kraftig tillväxt. Antalet leverantörer ökade markant och handelsvolymen mer än fördubblades. Totalt har 27 aktörer i Göteborg hjälpt till att avlasta elnätet genom att leverera effekt.
– Effekthandeln är ett av våra viktigaste verktyg för att motverka kapacitetsbrist i det lokala elnätet. Det är nu fjärde året Effekthandel Väst är i gång och i år tycker jag man kan tala om ett genombrottsår även om flexibilitetsmarknaden fortfarande är under utveckling, säger Therese Caesar, ansvarig för flexibilitet på Göteborg Energi Nät AB.
Under säsongen 2024/2025 handlades totalt 930 MWh – mer än dubbelt så mycket som året innan. Sammanlagt har över 500 resurser levererat flexibilitet, vilket är en betydande ökning jämfört med tidigare. Leverantörerna representerar en rad olika branscher, såsom laddinfrastruktur, energilagring, värmepumpar, reservkraft, fastighetsförvaltning, metallåtervinning och aggregatorer som samlar resurser från flera mindre aktörer.
– Det är otroligt glädjande att så många företag i Göteborg nu på allvar ser nyttan med effekthandeln och vill vara med. Ökade kommunikationsinsatser och ett stort antal personliga kontakter med blivande leverantörer för att hitta rätt sätt att delta utifrån den aktuella verksamheten har gett resultat. Det är också väldigt roligt att vi har flera aggregatorer som deltar. Genom dessa kan privatpersoner i Göteborg också vara med och bidra, säger Therese Caesar.
Många företag har även kombinerat sitt deltagande i Effekthandel Väst med att leverera stödtjänster till Svenska kraftnät.
– Det är viktigt att vi kan landa rätt i en marknadsdesign där det går att kombinera deltagande på flera marknader. Det ger oss mycket värdefulla insikter att jobba vidare med, säger Therese Caesar.
Energilager i Torslanda bidrar till elnätet
Ett av de deltagande företagen är Rydebrinks Fastigheter. De har investerat i ett energilager i en industrilokal i Torslanda som två gånger om dagen står redo att leverera effekt till Göteborg Energis nät.
– Vi gör det för inkomsten, men en stor drivkraft är också att bidra till den gröna omställningen. Vi är intresserade av miljön och vi förstår att energibehovet är på väg att bli ett problem i städer som Göteborg. Efter en förstudie kom vi fram till att det bästa vi kunde göra var att etablera ett energilager i lokalen och sälja tjänster till elproducenter, säger Tony Rydebrink.