En ny överenskommelse har undertecknats av företrädare för politik, näringsliv och forskningsvärlden för att etablera ett laserbaserat fusionskraftverk vid det tidigare kärnkraftverket i Biblis i delstaten Hessen. Målet är att anläggningen ska stå klar senast 2035.
Initiativet är ett samarbete mellan Hessens delstatsregering, fusionsteknikbolaget Focused Energy, Tekniska universitetet i Darmstadt, forskningscentret GSI Helmholtz samt glasproducenten Schott och flera andra industripartners. Överenskommelsen, som undertecknades i samband med det första rundabordssamtalet om kärnfusion i Biblis, markerar ett steg mot att göra Hessen till ett centrum för fusionsforskning.
– Vi behöver en energimix som är öppen för alla teknologier, eftersom solen inte alltid skiner och vinden inte alltid blåser, sade ministerpresident Boris Rhein. – Endast om energi alltid är tillgänglig och förblir prisvärd kan vi trygga vårt välstånd. Kärnfusion kan bli avgörande för framtidens energiförsörjning.
Planer på demonstrationsanläggning och forskningscentrum
Planerna omfattar först en demonstrationsanläggning och senare ett fullskaligt kraftverk i Biblis. Det tidigare kärnkraftverket, bestående av två reaktorer, stängdes ned 2011 efter olyckan i Fukushima i Japan. Enligt avsiktsförklaringen ska projektet även inkludera ett nytt forsknings- och utvecklingscentrum för fusionsteknik i Hessen.
– Det är en mycket positiv signal att den kommande tyska regeringen vill satsa mer på fusionsforskning och har som mål att bygga världens första fusionsreaktor i Tyskland, fortsatte Rhein. – Biblis kan bli ett nav för energiförsörjning i Hessen, och delstaten ska bli ledande inom fusionsteknik. Regeringen avsätter upp till 20 miljoner euro under året för forskning inom kärnfusion.
Förutom delstatliga medel är det tänkt att projektet ska finansieras med hjälp av privata investeringar samt stöd från förbundsnivån och EU-program.
Stark forskningsmiljö i Darmstadt
Hessens näringsminister Kaweh Mansoori pekar på regionens styrkor.
– Med bolag som Focused Energy och de starka forskningsmiljöerna i Darmstadt har vi aktörer som ligger i framkant inom internationell fusionsforskning, sade han. – Detta är en historisk möjlighet för Hessen att inte bara utveckla en nyckelteknologi, utan också att kunna konkurrera globalt.
Markus Roth, professor i laser- och plasmafysik vid TU Darmstadt och medgrundare till Focused Energy, menar att Tyskland har en unik chans att ta ledartröjan i fusionens industrialisering.
– Vi har allt som krävs för att ta täten i konstruktionen och driften av framtida fusionskraftverk, säger han.
Focused Energy grundades 2021 som ett teknikbolag kopplat till TU Darmstadt och National Energetics, med verksamhet i både Tyskland och USA. Företaget utvecklar ett laserbaserat system där små bränslekapslar av deuterium och tritium antänds med fokuserade protonstrålar för att åstadkomma fusion – en teknik inspirerad av det arbete som bedrivits vid National Ignition Facility i USA.
Företaget fick i fjol 2,5 miljoner euro i finansiering, varav en halv miljon från delstatliga medel och två miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
I mars 2024 meddelade Tysklands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger att ett nytt nationellt program för fusionsforskning ska lanseras. Syftet är att bana väg för att det första fusionskraftverket i Tyskland ska stå klart senast 2040.
Källa: World Nuclear News