Storbritanniens regering vill undanta producenter av grön vätgas från landets energiskatt, den så kallade klimatförändringsavgiften. Syftet är att skapa mer rättvisa villkor mellan grön och blå vätgas – det uppgav finansminister Rachel Reeves nyligen.
Klimatförändringsavgiften har funnits sedan 2001 och innebär en extra kostnad för användning av el och gas. Det påverkar särskilt producenter av grön vätgas, eftersom el står för cirka sjuttio procent av den totala produktionskostnaden för vätgas som tillverkas genom elektrolys.
Blå vätgas har redan undantag
Blå vätgas, som framställs med hjälp av fossila bränslen i kombination med koldioxidavskiljning, är redan undantagen från denna skatt för sin huvudsakliga råvara. Det beror på att gasen klassas som ett icke-bränsle när den används för kemiska egenskaper snarare än för förbränning. Däremot beskattas fortfarande elförbrukningen inom blå vätgasproduktion.
– Detta innebär att klimatförändringsavgiften blir en ytterligare kostnad för elektrolytisk vätgas jämfört med gasbaserad vätgas, skrev brittiska finansdepartementet i ett samrådsunderlag som presenterades i samband med det nya förslaget.
Otydlig beskattning av vätgas i sig
Finansdepartementet förtydligar också att själva försäljningen av vätgas i dagsläget sannolikt inte omfattas av skatten. Detta eftersom nuvarande definitioner inom klimatförändringsavgiften endast beskattar gaser som tillhandahålls av ett gasbolag. Men i framtiden kan beskattningen komma att förändras beroende på hur vätgas distribueras.
Regeringen vill förenkla regelverket
Förslaget är en del av en bredare översyn av klimatförändringsavgiften. Enligt regeringen finns en oro för att nuvarande kostnadsnivåer och osäkerhet kring framtida beskattning kan hämma utvecklingen av den elektrolytiska vätgasindustrin.
– Regeringen är medveten om att kostnaderna för el inom elektrolysprocessen, samt oklarheter kring framtida skatteplikt för vätgas, kan påverka branschens tillväxt, står det i dokumentet.
Rabatt för vissa – men inte för alla
Idag ligger klimatförändringsavgiften på 7,75 pund per megawattimme för både el och gas. Företag inom energiintensiv industri som har så kallade klimatöverenskommelser med regeringen kan dock få stora rabatter – upp till nittioåtta procent för el och åttionio procent för gas.
Men dessa överenskommelser kräver att företagen når uppsatta mål för energieffektivisering eller minskade utsläpp – något som bedöms vara svårt att uppnå för grön vätgasproduktion.
Samrådet öppet till maj
Förslaget om att undanta grön vätgas från klimatförändringsavgiften är öppet för synpunkter fram till den 7 maj 2025. Därefter kommer regeringen att ta ställning till eventuella förändringar.
– Målet är att regelverket inte ska utgöra ett hinder för investeringar i vätgas som produceras utan fossila bränslen, avslutar finansdepartementet.
Källa: Hydrogen Insight