Under ledning av moderator Karin Bodén, till vardags ansvarig för public affairs på energibolaget Jämtkraft, lotsades den månghövdade åhörarskaran genom den första konferensdagen av den pågående Elfacksmässan i Göteborg. En del av konferenssektionen går under namnet Power Circle Summit 2017 och räknas som en av de viktigaste mötesplatserna för att ventilera dagsaktuella frågor inom den svenska energisektorn.
Power Circle Summit 2017, med parollen ”Hållbara lösningar för framtidens energianvändare” arrangeras i år för fjärde gången. Det enligt Power Circles vd Olle Johansson, vars bolag förutom att ansvara för nämnda konferens, även är en viktig aktör i Energisverige.
Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation där medlemsföretagen samlas kring viktiga framtidsfrågor. En viktig uppgift är att synliggöra elens roll som möjliggörare för en hållbar samhällsutveckling.
För att sprida branschens budskap så arrangerar Power Circle varje år över 100 föredrag för partnerföretag, politiker, myndigheter, studenter och andra viktiga målgrupper runt om i landet.
- Vi har idag 52 partnerföretag i organisationen, påpekade Olle Johansson, som var en av öppningstalarna under konferensen.
IoT
Internet of Things, (IoT) att allt fler maskiner och produkter kan utrustas med sensorer samt kopplas upp på nätet för att kommunicera med såväl människor som andra system, är en stark trend i hela näringslivet och så naturligtvis även inom energisektorn. Mot bakgrund av detta ställdes i en av seminariepunkterna frågan: Vad krävs för att vinna kampen om energikunderna i den digitala revolutionen? Omvärldsanalytikern och trendspanaren Anna Frankzén Starrin, var en av föreläsarna som gav sin syn på saken. Hon ville tidigt understryka att den pågående digitaliseringen är mycket större än en trend och att det är en utveckling som påverkar så gott som alla delar av samhället.
Och det får också mycket stor effekt på näringslivsklimatet i stort, då företagens livslängd, enligt Anna, blir allt kortare, ”Utvecklas eller dö” var ett av hennes krassa råd, men hon ville samtidigt mana till optimism, att det gäller att se möjligheter med den nya tekniken. Bland annat nya former av samarbeten, där såväl branscher som företag, vilka aldrig tidigare haft anledning att korsa varandras vägar nu gör det. Hon tog här bland annat upp den hyperaktuella delningsekonomin som ett exempel som även hon spår kommer få ett allt större inflytande även inom energisektorn.
Ny generation Internet
Det är en ny generation av Internet vi nu ser växa fram, där de nya systemen blir allt mer självlärande. Det menar en riktig veteran inom IT-sektorn som också var fortsättningstalare på temat: ”Energikunderna i den digitala revolutionen”
- Nu när Internet kommer andra gången blir tre variabler särskilt viktiga och det är säkerhet, hållbarhet och effektivitet, säger Magnus Melander, som för övrigt ogillar ordet digitalisering. Magnus Melander kallas ofta för Mr IoT och det inte utan orsak, då han varit en stark pådrivare av nämnda utveckling i Sverige.
2012 tog han initiativet till SMSE, en allians med idag 69 företag som samarbetar kring IoT, Internet of Things. Magnus Melander finns även på plats på KTH i Stockholm där han driver “Things”, ett kontorshotell som bland annat arbetar med utveckling av startups-bolag inom robotisering och IoT, där de mindre bolagen här ges möjlighet att utvecklas i samarbete med ett antal svenska storbolag.
Text: Christer Wiik