Öresundskraft och INEOS tecknar avtal om lagring av koldioxid

Öresundskrafts arbete med koldioxidinfångning. Pressbild: Öresundskraft
Öresundskrafts arbete med koldioxidinfångning. Pressbild: Öresundskraft

Öresundskraft och det danska företaget INEOS, inom ramen för Project Greensand, har undertecknat ett bilateralt intentionsavtal om att förhandla fram villkor för lagring av cirka 210 000 ton koldioxid per år.

Från och med 2027/2028 planeras koldioxid från Öresundskrafts fjärrvärmeanläggning Filbornaverket i Helsingborg att fångas in och transporteras till Project Greensands anläggning i den danska delen av Nordsjön, där den ska lagras under havsbotten.

Avtalet är en del av Öresundskrafts arbete med koldioxidinfångning (CCS) och innebär även samarbete över nationsgränser i klimatarbetet.

– Samarbetet med INEOS är en viktig milstolpe för oss, säger Stefan Håkansson, vd för Öresundskraft. Han fortsätter:

– Vi ligger i framkant bland våra europeiska branschkollegor när det gäller att utforma en hållbar och fullt utvecklad CCS-lösning för energiåtervinning från avfall. Vårt projekt har tilldelats 54 miljoner euro från EU:s innovationsfond och är en av Sveriges första CCS-satsningar. Vårt mål är kunna erbjuda klimatneutral fjärrvärme, klimatneutral avfallsförbränning och negativa utsläpp. Att vi kopplar samman svensk koldioxidinfångning med dansk lagringsinfrastruktur visar på hur viktigt det är med internationellt samarbete för att nå klimatmålen.

INEOS, tillsammans med Harbour Energy och Nordsøfonden, leder utvecklingen av Project Greensand. Lagret vid Esbjerg-terminalen ska ta emot koldioxid från bland annat Sverige för lagring i geologiska formationer under Nordsjön.

– Transport och lagring av CO₂ över landsgränser är avgörande om Europa ska nå sina klimatmål, säger Mads Weng Gade, vd för INEOS Energy Europe. Han fortsätter:

– Avtalet med Öresundskraft visar hur industriaktörer i olika länder kan samarbeta för att bygga skalbara, internationella CCS-värdekedjor.

– Avtalet med Öresundskraft markerar början på nästa fas i Greensand – att utöka kapaciteten för att ta emot och lagra CO₂ även från andra EU-länder. Detta är ett viktigt steg för att bygga en verkligt europeisk CCS-infrastruktur som möjliggör utsläppsminskningar över gränserna, säger Mads Weng Gade.

– Nu när vi vet var vi avser att lagra koldioxiden som fångas in på Filbornaverket kan vi ta nästa steg i projektplaneringen och börja handla upp en relevant transportlösning, avslutar Stefan Håkansson.