Energi och Industridagarna - Betning och kemisk rengöring på Matarvattenkonferensen Del 2

Kemisk rengöring av pannor som varit i drift ser annorlunda ut idag än vad den gjorde för mellan tio och femton år sedan. Foto: Wistrand
Kemisk rengöring av pannor som varit i drift ser annorlunda ut idag än vad den gjorde för mellan tio och femton år sedan. Foto: Wistrand

Betydelsefullt skikt

Henrik Birkestad menar att en kemisk rengöring idag, med miljöutmaningar och pressade tidsplaner, ser ganska annorlunda ut jämfört med för mellan tio och femton år sedan. Genom att berätta om en kemisk rengöring av en panna som varit i drift vill han därför att man ska slippa göra om samma misstag som andra gjort tidigare.

– Magnetitskiktet måste finnas där för att skydda mot korrosion, men samtidigt sker en ständig tillväxt av skiktet och när det blir för tjockt blir det helt plötsligt ett problem istället eftersom det då fungerar som ett isolerande skikt och gör så att vattnet inte tar upp energin från pannan och att värmen försvinner ut med rökgaserna. Till slut kan det till och med bli så tjockt att pannan inte kyls som den ska och riskerar att haverera, förklarade Henrik Birkestad.

 

För att ha koll på när magnetitskiktet börjar bli för tjockt anser han att man bör ta ut rörprover och han tycker också att man ska börja planera sin kemiska rengöring i god tid och inte skjuta upp den för länge, eftersom den, om man väntar för länge, blir dyrare och mer komplicerad.