På ITER - arbetsplatsens centrala yta arbetar flera byggteam aktivt i tre skift varje dag. Det innebär två fulla arbetspass och en tredje på kvällen, då byggnadsställningarna förflyttas och arbetsledarna förbereder nästa arbetsdag.
Internationella fusionsenergiprojektet ITER hoppas en dag kunna generera energi med hjälp av en process som liknar den kärnfusion som ger drivkraft åt solen, till skillnad från befintliga kärnreaktorer som producerar energi genom att dela upp atomer.
Det handlar om världens största internationella samarbetsprojekt sedan Internationella rymdstationen. Sju parter deltar: Japan, USA, Sydkorea, Indien, Ryssland, Kina och EU. Av dessa står EU för 45 procent av kostnaden, och har därigenom också den största delen av industriella kontrakt för anläggningen. Genom EU är även Sverige med på ett hörn.
För ITER:s civilingenjörer och Europeiska byråns byggarbetare gäller det nu att komma ihåg ett viktigt datum i ITER-kalendern, nämligen den första mars 2020, när den första nerbantade utbudet av lyftkranar mellan huvudkontoret och Tokamak-byggnaden behövs för mer omfattande installationsaktiviteter.
Under de kommande månaderna kommer samarbetet i området att öka, eftersom byggteam upp till 2000 personer fortsätter att utföra kontraktsarbete samtidigt som ITER - organisationens entreprenörer inleder installationsarbetet. ITER-organisationen håller på att planera en rad viktiga monteringsuppgifter.
Källa: ITER