Kraftfull dansk biogassatsning

Danska regeringen har beslutat om en ny energiöverenskommelse för åren 2012 – 2020 vilken innebär en kraftfull satsning på att ställa om den danska energiproduktionen. Biogas får en central roll och ges ett stöd på upp till 497 kr/MWh.

Den danska energiuppgörelsen innebär en avsevärd omorganisation av det danska energisystemet där biogas får en framträdande roll. Ett stödsystem på upp till 497 sek/MWh införs för att öka volymerna biogas. Stödet är uppdelat i både en investeringsdel för att öka antalet nya produktionsanläggningar och en produktionsdel. Biogas producerad från gödsel på lantbruket och som uppgraderas till naturgaskvalitet och förs in i gasnätet ges högst bidrag.

Biogas ses tillsammans med vindkraften som ett viktigt bidrag i såväl omställningen till ett hållbart energisystem som mindre miljöpåverkan och nya arbetstillfällen.

Man kan bara gratulera danskarna. Nu kan de nå riktigt stora volymer biogas, som kan distribueras via det danska gasnätet. Nu är det hög tid för den svenska regeringen att också premiera mer biogasproduktion. Sedan regeringen avslutade Klimatinvestringsprogrammet för fyra år sedan har insatserna från statens sida varit ytterst begränsade – trots ökad efterfrågan, säger Anders Mathiasson, vd för Energigas Sverige. 

År 2008 avslutade det så kallade Klimatinvestringsprogrammet Klimp, som då varit igång sedan 2003. Utvärderingar av satsningen har visat att statens insats på två miljarder kronor, bidrog till att nästan 200 biogasprojekt kom igång.

Även på produktionssidan har det saknats stöd. Energimyndigheten föreslog i slutet av 2010 ett produktionsstöd för biogas i lantbruket, det så kallade metanreduceringsstödet på 200 sek/MWh. Regeringen har fortfarande inte återkommit kring det förslaget.

– Förutom nu Danmark har även Tyskland och Nederländerna sedan tidigare höga stödsystem för ökad biogasproduktion. Risken finns att biogasproducenterna väljer att lägga framtida investeringar i dessa länder framför Sverige, säger Anders Mathiasson.