Ytbeläggning bibehåller solpanelers verkningsgrad

En smutsig solpanel kan minska sin förmåga att generera ström med så mycket som 30 procent.
En smutsig solpanel kan minska sin förmåga att generera ström med så mycket som 30 procent.

En amerikansk forskare vid University of Houston har utvecklat en ny ytbeläggning som är speciellt framtagen för att göra det lättare att hålla solpaneler rena, vilket i sin tur hjälper till att hålla verkningsgraden uppe och underhållskostnaderna nere.

För att en solpanel ska kunna samla in solljus så effektivt som möjligt är det viktigt att ytan är ren, men då solpaneler normalt sett befinner sig utomhus där de utsätts för väder och vind smutsas de ofta ner av vatten, damm, pollen och andra luftburna partiklar. Den patentsökta ytbeläggningen utvecklad av fysikprofessorn Seamus "Shay" Curran, chef för University of Houstons Institute for NanoEnergy, fungerar emellertid som en barriär som håller både vatten och smuts borta. Den nanometertjocka beläggningen är dessutom tunn nog att inte själv hindra solpanelens upptagning av ljus, samtidigt som den varar i flera år och därmed minskar behovet av underhåll.

– En smutsig solpanel kan minska sin förmåga att generera ström med så mycket som 30 procent. Ytbeläggningen gör i stort sett panelen självrengörande, säger Curran.

Ytbeläggningen har redan testats med positiva resultat vid Dublin Institute for Technology på Irland och ska nu fälttestas av företaget Livingston & Haven i delstaten North Carolina i USA. Marknadsföringen av produkten, som benämns som en självrengörande nanohydrofob kommer därefter att skötas av energiföretaget C-Voltaics. Samma företag sköter också marknadsföringen av en portabel solenergigenerator, som även den utvecklats av Curran.