Örtoftaverket minskar Skånes elbrist

"Nu börjar Örtoftaverket ta form på riktigt och vi ser fram mot nästa milstolpe i projektet", säger projektchefen Richard Bengtsson. Det blir i sommar när elsystemen spänningssätts. Foto: Lunds Energikoncernen
I etapp två installeras en halmpanna. Foto: Lunds Energikoncernen
I etapp två installeras en halmpanna. Foto: Lunds Energikoncernen

Örtoftaverket - som Lunds Energikoncernen bygger utanför Eslöv - kommer utöver fjärrvärme även att producera el. Det bidrar till att minska elbristen i Skåne och beroendet av el från kolkraftverk på kontinenten.

I juni levereras turbinen som ska driva generatorn.

– I studiesyfte besökte vi ett danskt värmekraftverk med samma typ av turbin, berättar Mats Malmberg vid Lunds Energikoncernen, delprojektledare för turbininstallationen och olika hjälpsystem ("balance of plant"). Deras erfarenheter är goda. Turbinen drivs av den ånga som produceras i ångpannan. Den kommer att installeras av tillverkaren Doosan Skoda Power som även svarar för specialistutbildning av personalen. Men merparten av utbildningen svarar vi själva för.

El till runt 50 000 hushåll

Spänningen från växelströmsgeneratorn ska transformeras upp till 14 500 volt innan den gröna elen matas ut på nätet för att distribueras till cirka 50 000 hushåll i Eslöv, Lund och Lomma. Verket matar först ut strömmen till det regionala elnätet i Eslöv. Därifrån distribueras den vidare över det nationella elnätet.

Örtoftaverket kommer årligen att producera cirka 220 gigawattimmar el, vilket motsvarar hela behovet i Eslöv. Viss el ska användas för verkets interna kraftbehov.

– De största interna elförbrukarna är utrustningen för bränslehantering, krossar för helstocksvirke och de pumpar som förser ångpannan med vatten, berättar Mats Malmberg.

Jämnar ut elkostnaderna

– Elproduktionen vid Örtoftaverket bidrar till att göra Sverige självförsörjande på el och stärker elnätet i den södra regionen, framhåller Mats Malmberg. Samtidigt minskar behovet av el från Norrland till Skåne och skillnaden mellan olika regioners elkostnader kan jämnas ut. Genom att bränslet utgörs av regionalt, förnyelsebart biobränsle minskar även de globala koldioxidutsläppen med 205 000 ton per år. Kombinationen av el- och värmeproduktion innebär också att över 90 procent av bränslet kommer till nytta, jämfört med cirka 50 procent i ett traditionellt kraftverk.  Effekten blir 79 megawatt värme och 39 megawatt el.

Tidplanen håller streck

Just nu pågår både byggnation och montage.

– Ångdomen finns på plats och vi har också börjat montera tryckbärande delar i pannan, berättar Richard Bengtsson, projektchef för Örtoftaverket. Inom kort påbörjas även gjutningen av turbinbordet (fundamentet) för turbinen. Den 3 juli ska vi spänningssätta anläggningen och provdriften börjar i höst.

Att hålla den tuffa tidplanen är en utmaning.

– Planen håller streck även om marginalerna är små, säger Richard Bengtsson. Inom projektet har vi duktig och erfaren personal som arbetar hårt med att hitta de bästa arbetssätten. Som projektchef ansvarar jag för all koordinering mellan våra olika kontraktspartners och för att hålla Lunds Energikoncernens ledning och styrelse informerade om framdriften i projektet.