13 miljarder förnyar vattenkraften

Tuggen vattenkraftverk i Umeälven. Foto: Vattenfall
Tuggen vattenkraftverk i Umeälven. Foto: Vattenfall

Varje år levererar vattenkraften stabilt nästan hälften av all el som används i Sverige. Vattenkraft är helt klart en pålitlig, säker och förnybar energikälla. Men många vattenkraftverk har varit i drift länge och behöver moderniseras för att möta dagens och framtidens standard. Vattenfall investerar därför 13 miljarder i vattenkraften.

Utan vattenkraftstationer som Harsprånget, Stornorrfors och Messaure skulle Sverige stanna. Vattenfalls svenska vattenkraft, med en installerad effekt på nästan 9 000 megawatt, producerar mellan 30 och 40 terawattimmar per år beroende på vattentillgång, vilket försörjer halva Sveriges befolkning med el.

Men många av vattenkraftstationerna är idag gamla och behöver förses med ny utrustning. Därför pågår nu en omfattande renovering av Vattenfalls vattenkraft. Det är ett investeringsprogram som syftar till att öka kapaciteten, förbättra miljösäkerheten och förstärka dammar. Projektet är en del i Vattenfalls arbete för att öka produktionen av förnybar energi, vilket krävs för att nå regeringens uppsatta mål. 

Totalt investerar Vattenfall 13 miljarder fram till 2023. Möjligheterna att bygga ny vattenkraft är dock begränsade men vattenkraften kan ändå växa som energikälla för att möta framtidens standard och behov genom modernisering och uppgradering av befintliga vattenkraftverk.

Mer energi och mindre olja
Vattenfall effektiviserar genom att till exempel byta turbiner, generatorer och transformatorer vilket höjer verkningsgraden. Anläggningar som är 40 till 60 år gamla kan få ut mer elkraft utan att det har någon påverkan på den omgivande miljön.

Förbättringen ligger på ungefär två procent. Om programmet skulle genomföras på samtliga aggregat skulle produktionen kunna höjas med omkring 600 gigawattimmar per år.

Under de senaste åren har Vattenfall höjt verkningsgraden i bland annat Harsprånget, Messaure, Letsi och Stornorrfors.

En annan viktig del i Vattenfalls miljöarbete är hanteringen av avfall till oljor och kemikalier. I vattenkraftverk används olja och fett för att reglera turbiner och smörja lager, samt i oljehydraulik för öppning och stängning av dammluckor. Ett miljömål är att kraftverken i framtiden ska vara helt fria från mineralolja.

Och nu finns ny teknik som gör det möjligt att minska stora mängder olja i de gamla anläggningarna. På flera ställen installeras oljevarnare och oljeavskiljningsutrustning. Men den största förändringen är att nya aggregat kan smörjas med vatten istället för olja. Idag finns material som klarar att ha ett mindre smörjande medel vilket gör att det går att använda vatten.

Dammsäkerhet
Den andra delen av Vattenfalls investeringsprogram omfattar dammförstärkningar, som utformas med mycket stora säkerhetsmarginaler. Dammarna förstärks så att de ska klara extrema vattenflöden som beräknas kunna uppstå i genomsnitt en gång på 10 000 år.

Till exempel har Harsprånget byggts om för att klara det så kallade 10 000-årsflödet.

Vid några av dammarna kommer även åtgärder att utföras för att öka kapaciteten att avleda vatten. Vid andra höjs istället själva dammen, så att mer vatten kan samlas i magasinet vid extrema flöden, vilket även minskar risken för översvämning nedströms. Förbättringar av dammarnas stabilitet och erosionsskydd kommer också att göras.

Nytt kraftverk i Abelvattnet
Vattenfalls investeringsprogram bygger framförallt på att utveckla och effektivisera befintliga anläggningar. Men för första gången på mer än 30 år har Vattenfall även byggt ett helt nytt kraftverk, vid Abelvattnets regleringsdamm i Storumans kommun. Investeringarna i Abelvattnet är en viktig del i Vattenfalls pågående investeringsplan för vattenkraft.

En trolig orsak till att Vattenfall fick tillstånd att bygga det nya kraftverket var att regleringsdammen byggdes redan på 1960-talet. Projektet har därmed inneburit att Vattenfall byggt ett nytt kraftverk med mycket liten miljöpåverkan eftersom det redan fanns en damm. Infrastrukturen runt dammen, i form av vägar, fanns också på plats.

Abelvattnets vattenkraftverk, med en effekt på 5 megawatt, invigdes 8 januari 2011 och nästan 100 miljoner kronor investerades i projektet.

I Stornorrfors utanför Umeå har ett liknande kraftverk byggts med en effekt på 4,7 megawatt.

 Fakta

Kraftverk som berörs av Vattenfalls investeringsplan på 13 miljarder kronor till 2023.

Kraftverket i Storuman får två nya turbiner och ökar produktionen med 8 gigawattimmar per år. Investeringen i Storuman är 270 miljoner kronor med start 2014.

Kraftverket Umluspen kommer bland annat att utrustas med nya turbiner på 50 megawatt vardera och generatorer och ökar därmed sin produktion med 8 gigawattimmar per år. Investeringen i Umluspen är 270 miljoner kronor och arbetet påbörjas 2014 och beräknas pågå till och med 2016.

Miljardombyggnaden av Akkats kraftverk i Jokkmokk är Vattenfalls största satsning på vattenkraft på 20 år. I vattenkraftverket Akkats ersätts ett 150 megawatt-aggregat med två 75 megawatt-aggregat. Med de nya effektivare aggregaten kommer produktionen att öka med ungefär 30 gigawattimmar. Totalt kommer Akkats årligen att producera cirka 590 gigawattimmar. Hela ombyggnaden som sammanlagt kostar en miljard kronor beräknas vara klar vid årsskiftet 2014/2015.

I kraftverket Porjus i Sverige finns två utvecklingsaggregat på 10 megawatt där nya tekniska koncept testas i full skala i en verklig driftsmiljö.