Torsviks kraftvärmeverk utökar sin kapacitet med en biobränsleeldad panna på 110 megawatt. Den nya pannan ersätter gammal teknik och ska ge Jönköping Energi bättre ekonomi. Kraftvärmeverket ska stå klart 2014 men just nu pågår ett omfattande grund- och betongarbete.
Det befintliga kraftvärmeverket i Torsvik har bara varit i drift i sex år och redan satsar Jönköping Energi på att bygga ut.
– Den biobränsleeldade ångpannan ska vara i drift under årets kallaste månader och bidrar till att verket kan producera mer el. På vinterhalvåret importerar Sverige mycket el, bland annat från olja, så varje tillskott av egen förnyelsebar energi gör att vi kan minska den importen, har Håkan Stigmarker, vd på Jönköping Energi, sagt i ett pressmeddelande.
Markarbetet färdigt
Det nya kraftvärmeverket kommer att kosta 107 miljoner kronor och ska stå klar 2014. Det är NCC som fått uppdraget att göra det omfattande grund- och betongarbetet. Markarbetet påbörjades i mars i år.
– Vi har gjort kraftigare betongkonstruktioner än vanligt för att klara trycket från ångpannan på 1 000 ton, eller en miljon kilo. Dessutom väger turbinen och rökgaskondensorn 500 ton vardera. Det ger en belastning på ytterligare 1 000 ton på grunden, säger affärschef Fredrik Skiöld, NCC Construction region Syd.
Totalt kommer bygget att kräva omkring 7 500 kubikmeter betong och 500 ton armering till betongkonstruktionerna.
Pannan på plats
För tillfället arbetar 60 till 70 personer på bygget. Den nya pannan, som levereras från Metso, sattes på plats i mitten på september. Nu pågår arbete med att installera pannan. Och eftersom pannan är på plats kan betongarbete med tak och väggar fortsätta.
I samband med att kraftvärmeverket i Torsvik byggs ut har Jönköping Energi även byggt och förstärkt fjärrvärmekulvertar mellan Barkaryd och Jönköping och Huskvarna och Jönköping.
– Arbetet följer tidplanen och om inga stora avvikelser sker kommer pannan att driftsättas i oktober eller november nästa år, säger Ingemar Granberg, produktionschef för avdelningen värme och kraft och den som är ansvarig för Torsviks kraftvärmeverk.
Eldas vintertid
Det befintliga avfallseldade verket ska vara första prioritet och kommer därför att vara igång dygnet runt, året runt. Förutom några veckors underhållsstopp.
– Tanken med det nya verket är att det ska ersätta delar av den värmeproduktion som idag sker med förädlade träbränslen, värmepumpar och olja. Det nya verket, som byggs alldeles intill det gamla, kommer därför endast att vara igång 6 till 7 månader per år, säger Ingemar Granberg.
– Nybygget innebär alltså inte att andra anläggningar försvinner. Däremot kan vi ytterligare minska drifttiden för till exempel oljeeldade pannor. Det är ett steg vidare i samma riktning som Kraftvärmeverket Torsvik inneburit sedan starten 2006, säger Ingemar Granberg.
Fakta Torsvik:
Det nya kraftvärmeverket kan eldas med träflis, bark, spån, torv, energiskog och åkerbränslen men i första hand kommer träflis och en viss mängd torv att användas.
Varje år kommer cirka 550 000 kubikmeter skogsbränsle att tas emot.
Verket kommer årligen att ge cirka 340 gigawattimmar fjärrvärme, vilket värmer 17 000 småhus.
De båda kraftvärmeverken på Torsvik kommer att stå för ungefär 80 till 90 procent av Jönköpings fjärrvärmebehov.
Elproduktionen från det nya verket blir cirka 130 gigawattimmar per år, vilket är något mer än befintligt kraftvärmeverk och räcker till drygt 25 000 hushåll.