Fusionsexperiment gör framsteg

Laserfusionen har tack vare ett amerikanskt experiment tagit ett viktigt steg framåt. Foto: Lawrence Livermore National Laboratory

Fusionsforskarna vid amerikanska National Ignition Facility (NIF) rapporterar nu ännu ett viktigt framsteg.

Målet med NIF:s forskning är att åstadkomma fusion som går med vinst genom att 192 laserstrålar avfyras mot en liten guldcylinder, innehållande fusionsbränsle. På ett ögonblick komprimeras bränslet på så vis lika mycket som om en basketboll skulle ha pressats ihop till en ärtas storlek, vilket resulterar i det extrema tryck och den extrema temperatur som krävs för att få väteatomerna i bränslet att slås samman i en fusionsreaktion.

Som Energinyheter tidigare rapporterat har det amerikanska laserfusionsexperimentet lyckats med delmålet att få bränslet att generera mer energi genom fusion än den mängd laserenergi det absorberar. Bränslet absorberar emellertid endast omkring en procent av den totala energi som produceras av laserstrålarna. Forskarna har med andra ord fortfarande långt kvar till sitt slutgiltiga mål och den mängd energi som genereras vid experimentet är än så länge minimal i jämförelse med den energi som förbrukas.

NIF-forskarna har nu emellertid gjort ytterligare en avgörande upptäckt. De har nämligen bevisat att en del av den energi som under experimentet genereras av fusionsreaktionen letar sig tillbaka in i det återstående bränslet. Denna så kallade bootstrapping är nyckeln till att få igång en självförsörjande process och öka energiproduktionen.

- Att se detta bidrag är mycket spännande och det visar att det finns möjlighet att öka energiproduktionen, säger NIF-forskaren Omar Hurricane.

Det går fortfarande inte att säga när experimentet kommer att kunna resultera i en större energiproduktion än vad som går åt för att avfyra laserstrålarna, men bootstrapping är ett måste för att det ska lyckas och enligt Hurricane arbetar forskarna som galningar för att nå målet.