På Skadegruppens temadag, som arrangerades den 13 november i samband med Energi- & Industridagarna på Stockholm Waterfront Congress Centre, fokuseras det i år framförallt på drifterfarenheter och förebyggande underhåll. Bland annat presenterades Europas största påläggssvetsning, som gjorts vid Block 6 på Mälarenergis kraftvärmeanläggning i Västerås, och försäkringsbolaget FM Globals perspektiv på strategiskt underhållsarbete för turbiner.
Text: Alarik Haglund
Block 6 på Mälarenergis kraftvärmeanläggning i Västerås, med en ny panna som klarar av både avfalls- och biobränslen, togs i drift 2014. Peter Gewert, som är produktionsingenjör på Block 6, berättar att man under projektet utökade omfattningen av den yta i pannans tomdrag som sprutades med ett skikt av den värmetåliga legeringen inconel, som skydd mot korrosion.
- Man sprutade i fabrik på cirka 1 200 kvadratmeter i tomdraget. De här ytorna har sedan följts upp vid inspektioner och reparationsarbeten, som utförts där vi haft skador i det påsprutade inconel-skiktet, beskriver Peter Gewert.
När de under en större inspektion våren 2018 skulle mäta tjockleken på inconel-skiktet kunde de emellertid konstatera att skiktet var helt borta.
- Den här sprutningen hade vi betalat 30 miljoner kronor för i projektet och den hade fallit bort, säger Peter Gewert.
Påläggssvetsning
Då de konstaterade att det påsprutade inconel-skiktet inte fanns kvar talar Peter Gewert om att de inledde en diskussion med företaget Castolin om påläggssvetsning av ytorna i tomdraget.
Vid påläggssvetsning förklarar han att man först blästrar rent tuberna ordentligt och sedan lägger överlappande svetssträngar av inconel bredvid varandra för att bilda ett minst två millimeter tjockt skikt, som skyddar mot korrosion och förlänger livslängden.
Efter att ha genomfört en förstudie för att bestämma påläggssvetsningens omfattning och en upphandlingsprocess skrev de genom Castolin kontrakt med företaget AZZ.
- Vi ville inte svetsa för mycket. I det ursprungliga projektet valde man att utöka omfattningen utifrån Valmets rekommendation, men vi genomförde en förstudie tillsammans med Fundacon och Valmet för att få två utredningar som var oberoende av varandra, säger Peter Gewert.
Bättre prestanda
Samtidigt berättar Peter Gewert att de hade problematik med studdingen i bakväggen på eldstaden och att de skulle genomföra ett planerat underhåll, där de skulle riva ner murningen i eldstaden, skjuta ny studding och mura upp eldstaden igen.
- Jag hade en diskussion med Valmet om återmurningen och då ville de sätta dit en murning som var mer värmeisolerande, men det sa jag nej till med en gång eftersom vi inte ville sänka prestandan på vår panna, kommenterar Peter Gewert
Efter att ha funderat på det slog det honom emellertid att de kunde påläggssvetsa med inconel i eldstaden för att få bättre prestanda på pannan.
- Vi hade en dialog med AZZ om detta och planerade in att även svetsa de 150 kvadratmetrarna i eldstaden som var ett planerat underhåll. Vi kapade helt sonika bort den studding som satt kvar och slipade rent så att vi kunde svetsa ytorna istället för att återmura dem, säger Peter Gewert.
Uppföljning planerad
Projektet genomfördes sedan under våren 2019 och det var enligt Peter Gewert en väldigt omfattande påläggssvetsning.
- De körde som mest med 24 stycken svetsrobotar, berättar Peter Gewert och tillägger att de gjorde ett mycket bra jobb.
Det som återstår nu att följa upp projektet.
- Vid det kommande driftstoppet kommer vi att titta i eldstaden och nästa vår kommer vi att följa upp hur det ser ut i tomdraget, säger Peter Gewert.
Ett försäkringsbolags perspektiv
Mathijs Bolin från FM Global, som är ett av världens största försäkringsbolag för kommersiell och industriell egendom, talar om att han är inbjuden för att dela med sig av hur de som försäkringsbolag ser på turbiner när det gäller deras skadehistorik, det vill säga att vilka typer av skador eller skadescenarier som är vanligt förekommande. Han kommer också att prata om hur de ser på åtgärder för att förebygga eller minimera dessa skador och det systematiska arbetssätt som ligger bakom dessa åtgärder.
- Av de maskiner vi försäkrar är turbiner överrepresenterade i skadestatistiken. Det är väldigt vanligt att de drabbas av skador och det är egentligen inte så förvånande med tanke på att de jobbar över stora temperaturområden och stora skillnader i tryck, att de har en stor rotor som snurrar på ett högt varvtal och som behöver smörjolja och att de byggs med väldigt små toleranser för att vara så effektiva som möjligt, säger Mathijs Bolin.
Han menar därför att det är extra viktigt att tänka på vilket underhåll och vilka säkerhetssystem man har och att säkerhetssystemen fungerar på rätt sätt.
- Man måste som operatör ha väldigt bra koll på hur man ska köra maskinen och hur man ska reagera om man upptäcker någonting som inte är som det ska, påpekar Mathijs Bolin.
Strategiskt tänkande
FM Globals syn på underhåll för turbiner är enligt Mathijs Bolin att det ska ligga ett strategiskt tänkande bakom underhållsarbetet.
- Det ska gå längre än att man bara har skapat ett system med arbetsordrar där man utför vissa åtgärder med vissa tidsintervall. Det är en grund att stå på, men man måste ha ett strategiskt tänkande. Man måste fråga sig vad man vill uppnå och ta fram en plan för hur man ska uppnå de strategiska mål man har satt upp. Sedan utför man de specifika ordrar som följer från den planen, förklarar Mathijs Bolin.
Han tillägger också att det är viktigt att rapportera och dokumentera underhållsarbetet noga så att man kan utvärdera vilka trender man ser och hur turbinen egentligen mår. Utifrån detta menar han att man sedan kan utvärdera strategin igen.
- Vilken livslängd förväntar vi oss, måste vi ändra vår strategi för reservdelar, måste vi ändra vår strategi för hur vi kan köra turbinen, det vill säga vilken last vi har på den eller hur många drifttimmar vi har, och vår övergripande strategi för mindre eller större stopp, säger Mathijs Bolin.