Ny teknik för rökgasrening

Anette Heijnesson Hultén, är teknisk projektledare och specialist inom forskning och utveckling på Nouryon. Hon har de senaste åren jobbat med DeNOx-teknik som använder klordioxid för att reducera mängden kväveoxider i rökgaser. Foto: Nouryon

Ett tema på årets Panndagar är innovativ rökgasrening. Bland annat kommer Anette Heijnesson Hultén från Nouryon, tillsammans med Jonas Ståhls från Valmet, att berätta om hur man kan minska mängden kväveoxider (NOx) i rökgaser med hjälp av en ny DeNOx-teknik, som är baserad på oxidation med klordioxid (ClO2) och skrubbning. De kommer i sitt föredrag att dela med sig av sina respektive erfarenheter från utvecklingsarbetet, både när det gäller försök i lab- och pilotskala och fullskaliga DeNOx-installationer.

AV ALARIK HAGLUND

Anette Heijnesson Hultén, är teknisk projekt- ledare och specialist inom forskning och utveckling på Nouryon, som är ett ledande globalt företag inom specialkemi. Hon har de senaste åren jobbat med DeNOx-teknik baserad på klordioxid (ClO2).

– Ny lagstiftning som reglerar utsläpp av kväveoxider från massa och pappersbruk är på förslag inom EU men även globalt, vilket skapat behov av nya tekniker för NOx-reduktion, säger Anette Heijnesson Hultén.

Hon förklarar att de på Panndagarna kommer att presentera resultat som visar att det finns tekniska möjligheter att reducera mängden kväveoxid i rökgaser, även för pannor som inte lämpar sig för selektiv katalytisk reduktion (SCR) eller selektiv icke katalytisk reduktion (SNCR). 

bild
Nouryon erbjuder, tillsammans med Valmet, DeNOx-skrubbers för bland annat sodapannor  och mesaugnar. Genom att utnyttja klordioxid reducerar Valmets skrubber både mängden  kväveoxider och mängden andra föroreningar, som svaveloxider, i rökgasen. I genomsnitt  minskas utsläppen av både kväveoxider och svaveloxider med minst 90 procent jämfört med den teknik som idag används globalt inom pappers- och massaindustrin. Illustration: Valmet

Hög reduktionsgrad
Bland annat talar Anette Heijnesson Hultén om att hon kommer att redogöra för resultaten från ett kontinuerligt pilotförsök för DeNOx på en avfallspanna, där klordioxid doserades som gas. 

– Resultaten visar att klordioxid i gasform har en mycket hög selektivitet mot kvävemonoxid (NO) och på ett effektivt sätt omvandlar den till kvävedioxid (NO2) och/eller salpetersyra (HNO3), även under tuffa processbetingelser, säger Anette Heijnesson Hultén. 

Kväveoxiden och salpetersyran kan sedan lätt absorberas av en efterföljande våtskrubber, som använder sig av svavelinnehållande bsorptionskemikalier.

– Den totala NOx-reduktionen under försöken var mellan 80 procent och 97 procent, medan svaveldioxid (SO2) och saltsyra (HCl) reducerades fullständigt, tillägger Anette  Heijnesson Hultén. 

Hon nämner också att Valmet kommer att erätta om sina fullskaliga DeNOx-installationer i Asien, där klordioxid doseras i vätskeform.

– Valmets första DeNOx-skrubber installerades på Sun Paper i Shandongprovinsen i Kina och har körts kontinuerligt under sex år med hög reduktion av både NOx och SOx, kommenterar Anette Heijnesson Hultén.

Dessutom påpekar hon att Nouryon under utvecklingsarbetet haft ett nära och givande samarbete med en forskargrupp ledd av  professor Fredrik Normann på Chalmers tekniska högskola och att forskningsprojektet, som genomförts med stöd av Energimyndigheten, resulterat i sju vetenskapliga artiklar, en  licentiat- och en doktorsexamen
.   
Lämplig för sodapannor och mesaugnar Enligt Anette Heijnesson Hultén arbetar  Nouryon nu tillsammans med Valmet för att  erbjuda den nya DeNOx-tekniken till massabruk och industrier med behov av teknologi som klarar av att reducera en mängd olika föro- reningar, så kallad multi-pollutant-reningsteknik.

– Den klordioxidbaserade DeNOx-tekniken är lämplig att använda för industrier med stora NOx-utsläpp och där processbetingelserna är sådana att SCR- eller SNCR-tekniken inte fungerar, som till exempel för sodapannor och mesaugnar. Valmet har framgångsrikt installerat åtta DeNOx-anläggningar med klordioxid  doserad som vätska på sodapannor och mesa- ugnar i Asien och ytterligare sju är under konstruktion. Vidare är tekniken lämplig för industri-pannor med behov av multipollutantrenings- teknik, förklarar Anette Heijnesson Hultén.

Förutom att man kan uppnå en hög  reduktionsgrad för NOx menar hon att en  fördel med tekniken är att man även kan uppnå en hög reduktionsgrad för andra föroreningar, som svaveloxider (SOx), saltsyra och stoft, i rökgasen. Vidare understryker hon att tekniken är flexibel och att det är en så kallad ”end- 
of-pipe”-teknik, vilket betyder att den inte påverkar pannans drift.