Det finns flera olika typer av solceller men i huvudsak är det polykristallina och monokristallina kiselsolceller som används. I den här artikeln går vi igenom hur de skiljer sig åt och berättar vilken av dessa som passar allra bäst på husbilen.
Varför ska du skaffa solceller till din husbil?
Att skaffa solceller (som du kan läsa mer om på Solcellsofferter.se) till husbilen kan ge dig flera fördelar:
- Du sparar pengar. Solcellerna kan hjälpa dig minska dina energikostnader genom att generera din egen elektricitet.
- Du blir mer flexibel. Genom att producera egen el behöver du inte begränsa dig till att parkera vid publika campingar med eluttag. Du slipper också ta med dig elektriska generatorer.
- Det är miljövänligt. Solceller är en miljövänlig energikälla som genererar ren, förnybar energi genom solljus.
- Solcellerna är tysta. De genererar inget högt ljud som exempelvis generatorer gör. De ger faktiskt inget ljud alls. Njut istället av lugnet ute i naturen.
Solceller på husbilen kan helt enkelt ge dig en kostnadseffektiv, oberoende och miljövänlig energikälla som gör dig flexibel när du är ute och campar.
Det finns monokristallina och polykristallina solceller
De två vanligaste typerna av solceller är monokristallina och polykristallina solceller, vilket också Forbes förtydligar i sin artikel om det. Båda två kan omvandla solenergi till elektricitet, men det finns ett par egenskaper som skiljer dem åt.
Vad är monokristallina solceller?
Monokristallina solceller är estetiskt tilltalande med sin kolsvarta färg. De har en hög verkningsgrad men är samtidigt dyrare än polykristallina solceller. Det högre priset beror på den avancerade tillverkningsprocessen men också den höga verkningsgraden.
Monokristallina solceller används ofta i situationer där hög verkningsgrad krävs på en liten yta. Det kan exempelvis vara i solpaneler på hus, bostadskomplex eller i bärbara laddare.
Monokristallina solceller tillverkas, till skillnad från polykristallina solceller, enbart av en enda kristall. En stor kristall av silikon bildas genom att smälta rent silikon som därefter skärs till tunna skivor som sedan används till solceller.
Ska du skaffa monokristallina solceller till din husbil?
Om du gillar solpaneler som inte skiftar i färg, och vill ha en särskilt hög verkningsgrad, kan monokristallina solceller vara en bra idé att investera i. Ju mindre yta du har att montera solceller på, desto bättre är det med monokristallina solceller. Detta eftersom du då behöver producera mycket ström på en liten yta.
Vad är polykristallina solceller?
Polykristallina solceller skiftar ofta i blått och har en sämre verkningsgrad än monokristallina solceller men är samtidigt också något billigare.
Polykristallina solceller tillverkas till skillnad från monokristallina av flera mindre kristaller, inte bara en. Kristallerna är gjorda av sammanfogad silikon. Smält silikon hälls i en form som får svalna för att därefter bilda flera mindre kristaller som kan användas som solceller.
Anledningen till att polykristallina solceller är något billigare jämfört med monokristallina beror dels på dess effektivitet. De har en lägre verkningsgrad. De har också en ojämn yta och enligt många ett mindre estetiskt tilltalande utseende.
Polykristallina solceller används ofta i situationer där investeringen behöver vara så kostnadseffektiv som möjligt. Det kan exempelvis vara i bostadsområden eller i solkraftverk. Men även privatpersoner som vill hålla nere kostnaden och inte behöver en speciellt hög verkningsgrad kan installera polykristallina solceller.
Ska du skaffa polykristallina solceller till din husbil?
Om du vill hålla nere kostnaden och har en relativt stor yta att montera solceller på är det en bra idé att skaffa polykristallina solceller till din husbil. Polykristallina solceller har en lägre verkningsgrad än de monokristallina solcellerna men ofta räcker verkningsgraden hos de polykristallina solcellerna gott till när det kommer till husbilen.