LKAB och Cemvision - En ny era för hållbar betongproduktion | BYGGnyheter.se

Foto: LKAB

Svenska Cemvision tillkännager sitt hittills största kommersiella avtal, med stöd från investerare som Breakthrough Energy, EQT, Polar Structure och BackingMinds. Från och med mars 2024 kommer företaget att påbörja leveranser till LKAB, en ledande svensk gruv- och mineralkoncern med en årlig förbrukning på över 100 000 ton cement på den europeiska marknaden.

LKAB:s hållbarhetschef, Anders Lundgren, betonar att avsiktsförklaringen med Cemvision innefattar initiala leveranser för testproduktion inom betongtillverkning samt avsikt att köpa framtida volymer när Cemvision etablerar full produktionskapacitet. Detta avtal har potential att stärka LKAB:s cirkulära arbete och minska koldioxidutsläppen i leverantörskedjan med över 95%.

Cemvision har nyligen inlett industriell demoproduktion av sitt gröna cement, vilket placerar dem som det bolag med den största aktiva produktionskapaciteten globalt, med en imponerande minskning av CO2-utsläppen. Oscar Hållén, vd för Cemvision, betonar företagets mål att ingå och leverera på ett stort antal kontrakt under de kommande fyra åren för att etablera sig som en betydande aktör på marknaden.

Samarbetet mellan Cemvision och LKAB markerar en ny era och illustrerar industriers ökande fokus på hållbarhet och efterfrågan på klimatvänliga alternativ. Avtalet inkluderar även ett pilotprojekt för betongproduktion med tillämpningar såsom bergförstärkning och schaktrenovering.

Cemvision, grundat av Claes Kollberg, Paul Sandberg och Marcus Olsson, förenar expertis från stora cementföretag och ledande naturvetenskapliga universitet. Deras gröna cement karakteriseras av ett ultra-lågt CO2-avtryck, cirkulär användning av industriellt avfall och kräver mindre energi, vilket gör det till en högpresterande produkt med mångsidiga användningsområden.

För att klargöra begreppet grönt cement och dess definition enligt Cemvision:

  • Cemvisions cement har ett extremt lågt CO2-avtryck och förädlar industriellt avfall cirkulärt för att öka materialeffektiviteten.
  • Definitionen av grönt cement varierar, och många produkter som marknadsförs som grönt uppfyller inte tillräckliga minskningar av CO2-utsläpp. Cemvisions teknologi reducerar CO2-utsläppen med över 95%.
  • Traditionella cementersättningar som masugnsslagg och flygaska försvinner gradvis med utvecklingen av nya tekniker och ersättningsmetoder för kolkraftverk och masugnar.