Höga elpriser tvingar finländska företag att spara

Även Outokumpus stålverk i Torneå har minskat kapaciteten på smältugnarna avsevärt. Foto: Outokumpu

Rekordhöga elpriser i Finland har fått företag att fundera över sätt att spara el. Uleåborgsbaserade hustillverkaren Mammuttihirsi stängde sin produktion nyligen och ersatte den med service och underhåll. Enligt vd Ilpo Nylander, som uttalade sig för nyhetssajten Yle Uutiset,  är målet att spara tusentals euro.

Även Outokumpus stålverk i Torneå, Finlands största elanvändare, har reagerat på elpriset. Stålverket har minskat kapaciteten på smältugnarna avsevärt. Ferrokromis verksamhetschef Martti Sassi säger att en del av elen är skyddad av ett långtidskontrakt, men rekordpriset påverkar ändå kostnaderna.

Produktionen stoppas

Förändringar har gjorts i produktionen vid SSAB i Raahela och gruvindustriföretaget Sotkamo Silver på grund av elpriset. Sotkamo Silver meddelar att malning och krossning till exempel kommer att stoppas i cirka tio timmar.

Däremot har Terrafame från Sotka inte direkt påverkat prisökningen, eftersom företaget har skyddat elpriset. Veli-Matti Hilla, chef för hållbar utveckling, säger att de uppmuntrar anställda att minska elförbrukningen där det är möjligt.

Städerna drabbas

Även städer som Uleåborg och Tammerfors har vidtagit åtgärder för att spara el. Energibesparingar har genomförts i Uleåborg genom att sänka inomhustemperaturen och anpassa ventilationen i byggnader. Det finns ingen gräns för elförbrukningen i Tammerfors, men staden har en beredskapsplan vid elbrist som i första hand skulle fokusera på utomhusbelysning.

Källa: Yle Uutiset