TEXEL leder partnerskap för hållbart energisystem i Malmö

Foto: Hal Gatewood/Unsplash

TEXEL har gått samman med partners som inkluderar E.ON, Uniper, RISE, TePe och Malmö stad i ett partnerskap med syfte att säkerställa en motståndskraftig industri som bidrar till ett hållbart och robust energisystem. Genom det delvis Vinnova-finansierade Malmö Energy Lab-projektet kommer industri, offentliga organisationer och energibolag att samarbeta för att tackla utmaningarna med elförsörjningen i Skåne och samtidigt skapa ett lokalt hållbart energisystem i Malmö.

Malmö Energy Lab fokuserar både på att tillhandahålla industrierna en säker och hållbar energiförsörjning samt att göra industrierna till en integrerad del av det framtida energisystemet, där de bidrar till samhället när det behövs. För att uppnå detta krävs användning av ny teknik i kombination med befintlig teknik och förändringar i beteenden kring energianvändning. Inom ramen för Malmö Energy Lab kommer energilagrings- och flexibilitetslösningar att testas i industriella miljöer för att skapa ett mer hållbart och mindre sårbart energisystem. Projeket utforskar hur individuella lösningar kan samverka för att stärka hela energisystemet, vilket skiljer sig från tidigare enskilda satsningar från industrier för att stärka sina egna verksamheter.

Partnerskapet består av Sustainable Business Hub (projektledare), Region Skåne, E.ON, TEXEL, SYSAV, Uniper, Orion, RISE, Malmö stad och TePe.

Lars Jacobsson, VD på TEXEL, uttrycker företagets avsikt att utveckla ett energiåtervinningssystem för att minska behovet av elektricitet och därmed även minska utsläppen av växthusgaser i Skåne-regionen, med möjlighet till global implementering. Han betonar att detta kan uppnås genom kombinationen av TEXEL:s lagrings- och Stirling-teknologi.

Per-Johan Wik, projektledare för Malmö Energy Lab, ser projektet som en möjlighet för aktörer i Malmö att identifiera och arbeta med nya övergripande lösningar för energiförsörjningssäkerhet och energiflexibilitet i energisystemet. Han påpekar att Skåne står inför betydande energiutmaningar och att projektet förhoppningsvis kommer generera lärdomar som kan gagna hela regionen.

Olle Anderberg, hamnstrateg på Malmö stad, ser fram emot att delta i samarbetet och betonar att staden och näringslivet i Malmö kan tillsammans utveckla motståndskraftiga och hållbara energisystem i hamnområdet och andra delar av staden.

Projektpartnerna planerar att genomföra fyra olika tester inom områdena:

  1. Reservkraft och avbrottsfri kraft (UPS)
  2. Batterilösning hos industri för resiliens och systemnytta
  3. Installation för ökad elproduktion – Quench boiler
  4. Omvandling av restgas och restvärme till el genom stirlingteknik.