NCC bygger ny pelletsfabrik i Karlskoga för Moelven

Moelven Valåsen. Foto: Moelven

NCC har fått i uppdrag av Moelven att konstruera en ny pelletsfabrik i Karlskoga. Uppdraget, som är en utförandeentreprenad i samverkan, har ett totalt värde på cirka 100 miljoner SEK.

Arbetet med att bygga den nya pelletsfabriken vid Valåsen i Karlskoga har redan påbörjats av NCC och Moelven. Projektet inkluderar konstruktionen av två byggnader, åtta betongplattor, en sprinklertank och koordinering av sidoentreprenörer. Den nya fabriken kommer att integreras med ett befintligt sågverk och utgör en del av Moelvens kapacitetsutbyggnad för sågverket i Valåsen. Anläggningen kommer att vara utrustad med en modern och innovativ värmeåtervinningslösning som är anpassad för det svenska vinterklimatet och byggd för att eliminera risken för frysning i värmeåtervinningssystemet.

Lars Storslett, direktör för virkesförsörjning, fiber och bioenergi på Moelven Industrier ASA, uttrycker entusiasm över samarbetet och säger: "Energiproduktionen ska utökas för att möta det ökade behovet av biobaserad energi som efterfrågas."

Den nya pelletsfabriken planeras ha en kapacitet på 80 000 ton pellets per år, men den är dimensionerad för att enkelt kunna ökas till 105 000 ton per år. De producerade träpelletsen kommer att distribueras internationellt via fartyg från Vänern.

Sara Eriksson, projektchef på NCC Building Sweden i Värmland, kommenterar samarbetet och säger: "NCC har omfattande erfarenhet och kompetens inom energieffektiviserande lösningar, och vi ser fram emot att vara en del av skapandet av en modern pelletsfabrik som optimalt nyttjar skogens resurser."

Affären har ett totalt ordervärde på cirka 100 miljoner SEK, där cirka 30 miljoner SEK bokfördes som order under det andra kvartalet 2023 och cirka 70 miljoner SEK förväntas bokföras som order under det första kvartalet 2024 inom affärsområdet NCC Building Sweden. Projektet förväntas vara avslutat under det tredje kvartalet 2024.