NorthStarH2 - Unipers planer på förnybart elektrobränsle i Lugnvik tar form

Jämtkrafts nya kraftvärmeverk som ska driftsättas i slutet av 2024. Gamla kraftvärmeverket från 2001 i bakgrunden. Koldioxiden från de biobränslen som eldas i kraftvärmeverket ska fångas in och tillsammans med Unipers vätgas bilda e-metanol. Bild: Uniper

Uniper planerar att skapa förnybart elektrobränsle i Östersunds kommun genom projektet NorthStarH2. För att säkra tillgången till mark och elnätsanslutning har Uniper och Jämtkraft ingått avtal.

Johan Svenningsson, Unipers Sverigechef, betonar företagets beslutsamhet att öka tempot i energiomställningen och ser NorthStarH2 som en nyckelaktör för övergången till ett fossilfritt samhälle.

Den planerade industrianläggningen i Lugnvik kommer att tillverka elektrobränslet e-metanol från förnybar vätgas och fångad biogen koldioxid. Denna teknik förväntas spela en viktig roll i omställningen av transportsektorn och tillverkningsindustrin och därmed bidra till att Sverige når klimatmålet om nettonollutsläpp till 2045.

bild
En schematisk beskrivning av NorthStarH2 i Östersund. Vätgasen tillverkas av förnybar el. I metanolreaktorn tillsätts biogen CO2 som fångats in från Jämtkrafts båda kraftvärmeverk. Slutresultatet blir förnybar e-metanol till transporter och tillverkningsindustri. Bild: Uniper

Ylva Andersson, VD för Jämtkraft, uttrycker sin tillfredsställelse över samarbetet med Uniper för att utveckla denna anläggning, som bygger på flera års undersökningar av förutsättningarna för produktion av förnybara elektrobränslen.

Östersund anses vara idealisk för produktionsanläggningen tack vare tillgången på förnybar el, biogen koldioxid från kraftvärmeverket, vatten samt en väletablerad infrastruktur med både väg och järnväg. Dessutom stöder Östersunds kommun och Jämtkraft aktivt den gröna omställningen, vilket är avgörande för framgången av ett projekt av denna omfattning.

Om projektet genomförs fullt ut kan den producerade e-metanolen i Östersund bidra till att minska Sveriges fossila koldioxidutsläpp genom återanvändning av 160 000 ton biogen koldioxid årligen. Målet är också att maximera användningen av cirkulära lösningar, inklusive återvinning av restvärme från industrin. Dessutom förväntas projektet skapa nya affärs- och arbetsmöjligheter, vilket skulle öka regionens attraktivitet.

Undertecknandet av avtalen mellan Uniper och Jämtkraft markerar början på arbetet för att etablera Unipers produktionsanläggning.