St1 expanderar biogasproduktionen i partnerskap med Borås Energi

Matti Oksanen, ansvarig för biogasaffären på St1, med Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö. Foto: Borås Energi och Miljö

Borås Energi och Miljö kommer att leverera rågas genom sin biogasanläggning, vilken sedan kommer att uppgraderas och förvätskas i St1s nya anläggning. Den resulterande biogasen kommer att erbjudas på marknaden som drivmedel för fordon, och den förvätskade varianten, som kan transporteras över längre sträckor, kommer att vara tillgänglig för försäljning över hela Norden.

Fredrik Åkesson, Head of Biogas Production at St1, uttrycker sin tillfredsställelse över partnerskapet och samarbetet med Borås Energi och Miljö. Samarbetet innebär en gemensam process från produktion av rågas till uppgradering och förvätskning av biogas.

Under 2024 planerar St1 att öppna flera stationer för LBG (flytande biogas) i hela Norden, med de första stationerna närmast i Finland. Den nya anläggningen, med en årlig produktionskapacitet på 60 GWh, möjliggör för St1 att möta den ökade efterfrågan på marknaden.

Biogas spelar en viktig roll i samhällets energiomställning, och St1 satsar på både komprimerad och flytande biogas i hela Norden. Matti Oksanen, ansvarig för biogasaffären på St1, betonar att utökningen av produktionen möjliggör fortsatt expansion av flytande biogasstationer för att möta marknadens efterfrågan.

Den nya anläggningen kommer att behandla matavfall och avloppsslam från Borås för att producera biogas. St1 tar även över publika tankstationer och tankningen av avfallsfordon på Sobacken från Borås Energi och Miljö, vilket säkerställer ett nära samarbete genom hela produktionsprocessen.

Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö, understryker att samarbetet möjliggör en ökad klimatnytta genom att kombinera Borås biogasproduktion med St1s kompetens inom förädling och marknadsavyttring av biogas. St1 planerar att stärka sin biogasaffär i Norden genom expansion, byggande av tankstationer, samt strategiska samarbeten och uppköp.