Stort steg framåt för Sizewell C med ny kärnkraftslicens i Storbritannien

Planen för Sizewell C är att anläggningen ska omfatta två EPR-reaktorer som kan producera 3,2 GW elektricitet, Foto: Sizewell C Ltd

Brittiska Office for Nuclear Regulation (ONR) har beviljat en kärnkraftslicens för Sizewell C-anläggningen i östra England. Detta är ett avgörande steg i projektets utveckling, även om licensen inte tillåter start av kärnkraftsrelaterad konstruktion.

Det innebär dock att ONR formellt tar på sig ansvaret för tillsyn och reglering, vilket gör det möjligt för projektbolaget Sizewell C Ltd att ansöka om tillstånd att påbörja kärnkraftsrelaterade byggnationer.

Ny licens markerar milstolpe för Sizewell C

Ansökan om licensen inlämnades ursprungligen år 2020. Trots att ansökan uppfyllde "nästan alla" regulatoriska krav redan förra året, hindrades licensen av två specifika frågor relaterade till aktieägaravtal och äganderätt till marken. Dessa frågor har nu lösas till ONRs belåtenhet, och licensen kunde därför utfärdas.

Vad licensen innebär

Licensen är den första som ONR utfärdat sedan Hinkley Point C erhöll sin licens 2012 och innebär att Sizewell C har ett juridiskt ansvar att följa hälso- och säkerhetsföreskrifter samt kärnsäkerhetsregleringar. Projektet måste uppfylla 36 villkor som täcker design, konstruktion, drift och avveckling av anläggningen.

Sizewell C:s framtid och kapacitet

Planen för Sizewell C är att anläggningen ska omfatta två EPR-reaktorer som kan producera 3,2 GW elektricitet, tillräckligt för att förse cirka sex miljoner hem med energi i minst 60 år. Anläggningen ska byggas enligt samma design som den vid Hinkley Point C i Somerset, med målsättningen att genomföra bygget snabbare och till lägre kostnad tack vare erfarenheter från det första nya kärnkraftsprojektet i Storbritannien på cirka tre decennier.

Finansiering och framtidssäkring

Ursprungligen inleddes projektet i samarbete med China General Nuclear (CGN), men på grund av förändringar i relationerna mellan Storbritannien och Kina, samt brittiska säkerhetsöverväganden, har brittiska regeringen stegvis ökat sitt engagemang. I november 2022 investerade regeringen 679 miljoner GBP för att bli en 50-procentig partner i projektet tillsammans med EDF, och ytterligare 511 miljoner GBP tillfördes sommaren 2023.

Investeringssökning och finansieringsmodeller

Regeringen söker aktivt efter investerare och har även infört en ny finansieringsmodell, Regulated Asset Base (RAB), som tillåter att konsumenter bidrar till kostnaden för nya kärnkraftsprojekt under byggnadsfasen. Denna modell skiljer sig från tidigare system där utvecklare finansierade bygget och endast började erhålla intäkter när anläggningen började generera elektricitet.

Vägen framåt för Sizewell C

Med den nyligen beviljade licensen och fortsatta investeringar har Sizewell C nu möjlighet att inleda storskaliga byggnadsarbeten och fortsätta arbetet mot ett slutligt investeringsbeslut, vilket förväntas tas under de kommande månaderna. Projektet anses vara en hörnsten i Storbritanniens övergång till ren energi, och licensen stärker investerarnas förtroende för projektets framtid.

Källa: Nuclear World News