Nytt samarbete mellan SMR-utvecklare och fransk kärnkraftsexpertis

Både Thorizon och Blue Capsule tar viktiga steg för att driva fram innovationer inom kärnenergi. Thorizons MSR-projekt, som använder en unik patronbaserad metod, och Blue Capsules SMR-projekt, som fokuserar på högtemperaturlösningar för industriell avkarbonisering, visar på framtiden för kärnkraftsteknik. Genom sina samarbeten med EDF och CEA hoppas dessa företag på att bidra till en hållbar energiframtid. Bild: Blue Capsule

Thorizon från Nederländerna har ingått ett samarbetsavtal med Frankrikes EDF R&D för att främja designen av Thorizon One-smält saltreaktor. Samtidigt har Blue Capsule ingått ett partnerskapsavtal med den franska kommissionen för alternativa energikällor och atomenergi (CEA) för utvecklingen av sin småskaliga modulära reaktor (SMR).

Thorizon, en avknoppning från NRG som driver High Flux Reactor i Petten, utvecklar en 250 MWt/100 MWe smält saltreaktor (MSR) som riktar sig mot stora industriella kunder och elbolag. Företaget planerar att bygga ett pilotreaktorsystem före 2035.

Avtal för att driva utveckling av Thorizon One-smält saltreaktor

MSR-tekniken använder smält fluoridsalt som primärkylmedel vid lågt tryck. Den kan fungera med epikritiska eller snabba neutroner och med olika bränslen. Thorizon One kombinerar långlivade element från återanvänt kärnbränsle och torium, vilket gör att reaktorn kan återvinna långlivat avfall från befintliga kärnanläggningar. Reaktorkärnan består av utbytbara patroner som byts ut var femte till tionde år, vilket löser problem med materialkorrosion och hantering av använt bränsle.

EDF R&D kommer att granska Thorizons neutrontidsberäkningar och utföra scenarieanalyser för att fastställa hur Thorizon One kan bidra till att sluta bränslecykeln i den europeiska reaktorflottan. Thorizon kommer att dra nytta av EDF.s expertis som ledande elproducent i Frankrike.

– Forsknings- och utvecklingsteamet täcker alla discipliner från neutronik och bränsle till säkerhet och konstruktion, kommenterade EDF:s tekniska chef. – Vi stöder aktivt flera start-ups inom Frankrike 2030-programmet. Thorizons patronbaserade metod är intressant och lovande.

Avkarbonisering av industrin

Blue Capsule, en avknoppning från Frankrikes CEA, har tillkännagett ett partnerskapsavtal med CEA för utvecklingen av sin SMR som ska leverera värme och el till industrin. Företaget utvecklar en natriumkyld, högtemperaturreaktor som kan leverera 150 MW värme vid 700°C samt högtemperaturånga och elektricitet. Målet är att avkarbonisera industriella anläggningar för ammoniak- och natriumkarbonatproduktion.

Med ekonomiskt stöd från den franska offentliga investeringsbanken Bpifrance, kommer CEA att stödja Blue Capsule inom områden som utrustning och komponenter, material, beräkningskoder och TRISO-baserat bränsle.

– Frankrikes ledarskap inom kärnenergi och låga koldioxidlösningar skapar stora möjligheter för industrin över hela landet, kommenterade Blue Capsules reaktorarkitekt. – Vårt samarbete med den franska kärnkraftssektorn är centralt för vår strategi.

Första kommersiella SMR-enhet i Frankrike före 2035

Blue Capsule planerar att bygga en konceptbevis-natriumslunga och en icke-kärnprototyp senast 2030. Den första kommersiella SMR-enheten planeras att byggas i Frankrike före 2035.

Källa: Nuclear World News