Tjeckiens nya kärnkraftsval: Bästa budgivare bestäms snart

Dukovany. Tjeckien får för närvarande ungefär en tredjedel av sin elektricitet från kärnkraft, specifikt från fyra VVER-440 enheter i Dukovany som startades mellan 1985 och 1987, och två VVER-1000 enheter i Temelín, som började användas år 2000 respektive 2002. Foto: ČEZ

ČEZ, det stora tjeckiska energibolaget, har överlämnat sin utvärdering av anbuden från det franska energiföretaget EDF och det sydkoreanska Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) för byggandet av en ny kärnkraftsanläggning i Dukovany till den tjeckiska regeringen. Denna utvärdering har genomförts av ČEZ

helägda dotterbolag Elektrárna Dukovany II, och ett rekommenderat val av leverantör har presenterats, även om detta val ännu inte offentliggjorts.

Industriminister Jozef Síkela kommenterade att regeringen nu kommer att granska rapporten med särskilt fokus på nationella säkerhetsintressen. Det slutgiltiga valet av leverantör planeras tillkännages snart, då regeringen även kommer att informera om planerna för ytterligare kärnkraftsenheter i både Dukovany och Temelín.

Tekniska och finansiella aspekter under lupp

Enligt Tomáš Pleskač, chef för ČEZ:s avdelning för ny energi, kommer de finansiella, kommersiella och tekniska aspekterna av anbuden från EDF och KHNP noggrant analyserats av över 180 experter. Denna granskning följde riktlinjerna från Internationella atomenergiorganet (IAEA) där alla priser och risker kvantifierats. Anbuden jämfördes med avseende på kostnaden per producerad megawattimme.

Kontrakten förväntas färdigställas och undertecknas senast i mars 2025. ČEZ påpekar att om det finns betydande avvikelser från det ursprungliga anbudet under kontraktsskrivningen, kan även den budgivare som inte valdes initialt bli inbjuden till förhandlingar.

Internationella perspektiv och långsiktigt stöd

Europeiska kommissionen godkände nyligen Tjeckiens förslag till offentligt stöd för nya kärnkraftsprojekt, vilket inkluderar direktprisstöd genom ett kraftköpsavtal med ett statligt ägt specialbolag. Detta säkerställer stabila intäkter för de kommande 40 åren, kompletterat med ett subventionerat statligt lån för att täcka en majoritet av byggkostnaderna. Dessutom införs ett skyddsnät mot oförutsedda händelser eller politiska förändringar, samt en återbetalningsmekanism för att dela eventuella extra vinster med den tjeckiska staten.

Källa: World Nuclear News