Slutförvaringens första fas: Omfattande tester inleds i Olkiluoto

Onkalo, som det underjordiska förvaringskomplexet kallas, väntar på använda kärnbränslestavar. I samma udde som kärnkraftverket Olkiluoto finns världens första slutförvaring för kärnavfall. Där kommer allt finländskt kärnavfall att snart slukas upp av berggrunden. Finland är i dag beroende av kärnkraft. Av den energi som används i Finland produceras ungefär 27 procent i dag med kärnkraft och den här siffran förväntas stiga till 45 procent år 2030, enligt Finsk Energiindustri. Foto: Posiva

I den lilla orten Olkiluoto i västra Finland står man inför starten av en unik fas inom kärnteknik: testningen av världens första slutförvar av högaktivt kärnavfall. Posiva, företaget bakom initiativet, meddelar att en månader lång testperiod snart inleds där man genomgår hela processen från transport av använt kärnbränsle till dess slutliga förvaring i jordens djup.

- Vi är i slutskedet av förberedelserna och kommer snart att inleda testerna som är avgörande för hela projektets framgång, säger Ilkka Poikolainen, VD för Posiva.

Ett säkerhetssystem utan motstycke

Innan det faktiska slutförvaret kan börja, ska företaget Posiva genomföra omfattande tester. Dessa tester simulerar transporten av använt kärnbränsle från ytan till den nästan en halv kilometer djupa förvaringsplatsen. Testerna kommer att utföras utan riktigt bränsle för att säkerställa processens robusthet.

- Vår målsättning är att anläggningen ska vara i drift under mitten av detta decennium, förklarar Poikolainen.

Först kommer de använda bränslestavarna att kapslas in i gjutjärn, för att sedan förseglas i kopparbelagda kapslar vid anläggningen. Dessa kapslar placeras därefter i en geologisk formation som är omkring två miljarder år gammal, för att säkerställa en säker förvaring över lång tid.

- Säkerheten i slutförvaret baseras på flera barriärer, vilket skapar ett mycket starkt skydd för långtidsförvaring av avfallet, förklarar Poikolainen.

Globalt intresse för en finsk innovation

Posiva, som är ett samägt företag av Teollisuuden Voima (Industrins Kraft) och Fortum, kommer att ansvara för hanteringen av det använda kärnbränslet från deras kärnkraftverk i Finland. Projektet har väckt stort internationellt intresse och experter från flera länder förväntas delta i observationerna av testfasen.

- Finland har en ledning på ungefär ett decennium jämfört med andra länder när det kommer till teknologi för loppförvar, säger Poikolainen.

Med detta projekt etablerar Finland sig som en global ledare inom säker hantering av kärnavfall och står redo att dela med sig av sin kunskap och teknologi till resten av världen genom Posivas dotterbolag.

Källa: Yle Uutiset

 

 

 

 

4