Norge utreder kärnkraften som alternativ och granskar dess potential

Energieminister Terje Aasland och Kristin Halvorsen, som leder den nya kommittén Foto: Norges Energidepartement, kredit: Arvid Samland,

Norges regering har tillsatt en kommitté för att grundligt utvärdera möjligheten att etablera kärnkraft som en framtida energikälla i landet. Kommittén, som leds av Kristin Halvorsen från Cicero – Centret för internationella klimat- och miljöforskning i Oslo, ska redovisa sin rapport senast den 1 april 2026.

Energi och klimatminister Terje Aasland motiverar beslutet med det ökade behovet av stabil och utsläppsfri energi för att hantera klimatförändringarna och den tekniska utvecklingen. Frågan om kärnkraft har aktualiserats återigen delvis på grund av intresse från privata aktörer och kommuner som vill etablera kärnkraftsproduktion.

- Kärnkraft är en komplex energikälla som berör flera samhällsområden. Det är därför nödvändigt att få en uppdaterad och solid kunskapsbas om kärnkraft som möjlig energikälla i det norska energisystemet, säger Terje Aasland.

Komplexa frågor kräver bred expertis

Kommittén består av tolv ledamöter med expertis från olika områden. Deras uppdrag är att göra en bred bedömning av kärnkraftens lämplighet för Norges energisystem, forskning och teknikutveckling inom olika kärnkraftskoncept, inklusive fusion, samt att undersöka kostnader och andra betydande konsekvenser för både myndigheter och privata aktörer.

- Kommittén ska belysa för- och nackdelar med kärnkraft, beskriva nuvarande regelverk och identifiera behov av regelutveckling samt andra förutsättningar som måste vara på plats för eventuell framtida etablering av kommersiell och industriell kärnkraft, förklarar regeringen.

Tillsätter en resursgrupp

Energi- och miljödepartementet har fått befogenhet att göra mindre justeringar i kommitténs mandat och att tillsätta ett sekretariat. En resursgrupp bestående av experter kommer också att inrättas för att bistå kommittén med viktig fackkunskap och säkerställa engagemang från centrala specialistgrupper.

Norge har tidigare drivit forskningsreaktorer mellan åren 1951 och 2019 i Kjeller och Halden, men dessa användes inte för energiproduktion. Regeringen påpekar att Norge därför saknar erfarenhet av utveckling, kommersiell drift, reglering och licenshantering av denna form av energiproduktion. Trots detta har kärnkraft blivit en del av energidebatten i landet, och planer för dess utveckling framskrids aktivt.

Källa: Nuclear Energy News

 

 

 

 

4