Byggnad för framtiden - Ny teknik för kyla och värme i Lund

Av: Petter Duvander / Kraftringen

Medan sommaren blir varmare och moderna hus blir mer välisolerade och täta, ökar behovet av kylsystem. I Brunnshög, en växande stadsdel i Lund, går Kraftringens satsning på fjärrkyla in i nästa fas. Förberedelserna för en ny anläggning pågår nu.

Kraftringen har sedan starten försett MAX IV-laboratoriet med kyla för deras processer, och överskottsvärmen har använts för att skapa ett klimateffektivt lågtempererat fjärrvärmenät som täcker hela stadsdelen. Det moderna fastigheter är välisolerade och har lågt energibehov för uppvärmning på vintern, medan behovet av kyla under sommarhalvåret ökar på grund av faktorer som ökad medeltemperatur, urbanisering och komfortkrav.

Sara Sellin, huvudprojektledare för Kraftringens fjärrkylalösningar på Brunnshög, förklarar att utbyggnaden av fjärrkylanätet kommer att möta dessa behov effektivt genom att integrera fjärrkyla och fjärrvärme i ett cirkulärt system som även nyttjar överbliven värme för att producera kyla med absorptionskylteknik.

Jon Svärd, projektledare för kylanläggningarna på Brunnshög, informerar att den temporära anläggningen som sattes upp 2023 kommer att ersättas av en permanent anläggning i takt med att fler byggnader färdigställs och området expanderar.

Bygget av den nya anläggningen i västra Brunnshög påbörjas nu och förväntas vara klar för drift inför sommaren 2025. Utbyggnaden sker i etapper för att matcha tillväxten i stadsdelen.

Markus Paulsson, energistrateg vid Lunds kommun, understryker att Brunnshög strävar efter att bli en global ledare inom innovation och forskning, med fokus på hållbar energiproduktion och minskad klimatpåverkan.