Locus Energy förvärvar sju småskaliga vattenkraftstationer i Dalarna

Dromsveden station Foto: Foto: Björn Thundal

Locus Energy AB, ett portföljbolag inom SEB Nordic Energy, har förvärvat sju småskaliga vattenkraftstationer från AB Borlänge Energi. Genom detta förvärv stärker SEB Nordic Energy sin närvaro i Dalarna och kompletterar sin befintliga portfölj av investeringar inom både vattenkraft och vindkraft. Verken, som ligger vid Grängshammarsån, ett biflöde till Dalälven i elområde SE3, har en årsmedelproduktion på cirka 6,8 GWh.

Beslutet att sälja dessa vattenkraftstationer fattades av Borlänge kommunfullmäktige den 18 juni, vilket gav Borlänge Energi mandat att överlåta dem till Locus Energy AB. Detta förvärv är det fjärde i raden för Locus Energy i Dalarna under 2024, efter tidigare affärer såsom förvärvet av Trollberget utanför Falun och partnerskapet med Dala Vind för utvecklingen av Fageråsens vindpark i Malung-Sälen.

Niklas Sörensen, VD på Locus Energy, uttrycker sin glädje över att överta ansvaret för utvecklingen av vattenkraftsportföljen och ser fram emot att investera för att möta nya miljökrav och öka energiproduktionen.

Mats-Erik Olofsson, VD på Borlänge Energi, kommenterar att valet av Locus Energy som ny ägare för vattenkraftsverken anses gynna Dalarna och samhället bäst, med deras specialistkunskap och långsiktiga investeringskapacitet.

Elin Löfblad, portföljförvaltare på SEB Nordic Energy, betonar hur investeringen i Borlänge exemplifierar deras förmåga att kanalisera kapital till lokala projekt som främjar energitillgången och accelererar övergången till hållbarhet i nordiska kommuner.