Locus Energy utökar sin portfölj i Finland med förvärv av Vatajankoski vattenkraftverk

Källa: Vatajankoski

Locus Energy AB, ett portföljbolag inom SEB Nordic Energy, har förvärvat Vatajankoski vattenkraftverk i Kankaanpää kommun, Finland, från det kommunala energibolaget Vatajankoski Oy. Detta markerar Locus Energys första förvärv av finsk vattenkraft och det senaste steget i deras strategi att stärka sin närvaro inom hållbara tillgångar i Finland.

I slutet av maj 2024 integrerades även Mäkelänkangas hybridpark, som kombinerar vind- och solkraft, i Locus Energys finska portfölj i Hamina kommun. Genom dagens förvärv av Vatajankoski vattenkraftverk lägger de nu till vattenkraft i sin portfölj i Kankaanpää kommun, väster om Tammerfors. Vatajankoski Oy, säljarna av vattenkraftverket, är också aktiva inom eldistribution, fjärrvärme och energieffektivisering.

Niklas Sörensen, VD för Locus Energy, betonar att förvärvet är i linje med deras strategi att identifiera hållbara tillgångar med potential för uppgradering, vilket stärker det lokala energisystemet. Pekka Passi, VD för Vatajankoski Oy, uttrycker förtroende för Locus Energys kompetens och deras långsiktiga nordiska kapital, vilket kommer att modernisera vattenkraftverket och optimera dess fulla potential.

Elin Löfblad, portföljförvaltare på SEB Nordic Energy, understryker att investeringen i lokal vattenkraft är ett tydligt exempel på hur institutionellt kapital kan bidra till att lösa energiutmaningar och främja hållbarhetsomställningen i nordiska kommuner.