Från vision till handling - Överkalix kommun sätter klimatneutralitet i fokus

Foto: Energikontor Norr

Nyligen undertecknade Överkalix kommun Borgmästaravtalet. Genom att signera detta avtal förbinder sig kommunen att bedriva ett mer ambitiöst energi- och klimatarbete än EU utsläppsminskningsmål.

I slutet av april 2024 antog kommunfullmäktige i Överkalix nya ambitiösa klimatmål som tydligt överstiger kraven för att underteckna avtalet. Målet är att kommunen ska bli klimatneutral till 2035, vilket är tio år före Sverige och femton år före EU:s mål.

- Att signera Borgmästaravtalet är ett steg i att förverkliga våra långsiktiga mål, där klimatneutralitet är centralt. Detta är en viktig fråga för framtida generationer, säger Niclas Hökfors, kommunalråd i Överkalix.

- Vi måste genomföra en energiomställning, och detta är ett sätt för kommunen att vara en förebild och visa vägen för våra medborgare, säger Kristina Åhl, ordförande i kommunfullmäktige i Överkalix.

Avtalet undertecknades av kommunfullmäktige den 17 juni 2024. Genom att ansluta sig till Borgmästaravtalet får kommuner stöd med att planera och följa upp sitt arbete med energiomställningen. På uppdrag av Region Norrbotten koordinerar Energikontor Norr avtalet i länet, vilket innebär att informera om avtalet och stötta kommuner som har eller vill skriva på det.

- Nu kommer vi att intensifiera vårt arbete för att bli klimatneutrala. Vi granskar hur vi kan minska våra koldioxidutsläpp och hur vi kan kompensera för de 15% av utsläppen som vi inte kan eliminera, bland annat genom att återställa våtmarker, säger Niclas Hökfors.

I Sverige har cirka 70 kommuner undertecknat Borgmästaravtalet, och i Norrbotten har nu, med Överkalix, nio av fjorton kommuner skrivit på.