EDF omarbetar sin SMR-design för att använda befintlig teknik

Nuward, EDF:s dotterbolag designar också SMR-kraftverk. Illustrationen visar en möjlig anläggning. Bild: EDF GROUP

Den franska statliga energijätten EDF kommer att byta till att använda befintlig teknik för utformningen av sina små modulära kärnreaktorer (SMR) istället för att fortsätta utveckla egna innovationer, meddelade företaget på måndagen.

EDF nämnde inte vilken budgetpåverkan omarbetningen skulle ha efter fyra års arbete, eller om det skulle försena lanseringen av deras SMR, som tidigare annonserats vara redo för marknaden under 2030-talet.

En källa vid Nuward, EDF:s dotterbolag som designar SMR, berättade för Reuters att beslutet att börja om togs efter samtal med potentiella kunder som Vattenfall, CEZ och Fortum. Dessa undersöker investeringar i både tredjegenerationens fullstora kärnkraftverk och de ännu inte byggda småskaliga reaktorerna.

- Potentiella köpare behöver säkerhet för att utlovade kostnader inte skenar iväg och att leveranstider hålls. De är mer villiga att investera i en produkt baserad på beprövad teknik för att säkerställa att den nivåiserade kostnaden för el från SMR ligger i intervallet 70 till 100 euro per megawattimme, sade källan.

Förändringen i designen

EDF sade i ett e-postmeddelande att deras SMR-design-dotterbolag Nuward hade nått den grundläggande designfasen, där ingenjörsteamen kunde studera hela modellens detaljer. Vid denna punkt beslutade EDF att "utveckla designen".

- Omorienteringen består i att utveckla en design byggd uteslutande på beprövade teknologiska komponenter. Det kommer att erbjuda bättre förutsättningar för framgång genom att underlätta teknisk genomförbarhet, sade en EDF-talesperson via e-post.

Små modulära reaktorer

SMR:s är mindre kärnreaktorer, framställda som billigare och snabbare att implementera än fullstora modeller, som kan ta årtionden att bygga. De är främst avsedda att ersätta kolkraftverk eller tillhandahålla lokaliserad el för små industrianläggningar eller avlägsna samhällen.

En ny handlingsplan för designvalet bör komma om några månader, enligt källan från Nuward.

Framtida samarbete och stöd

EDF:s offentliga uttalande kommer efter att den franska granskande nyhetskanalen L'Informé rapporterat, med hänvisning till företagskällor, att den interna SMR-designen skrotas efter möten med ingenjörsmässiga svårigheter. EDF skulle behöva samarbeta med andra företag eller använda färdiga teknologier för att undvika förseningar eller budgetöverskridningar.

Nuward hade mottagit statsbidrag för att utveckla sin teknik. EDF har också tecknat avtal med företag över hela Europa för att utveckla SMR tillsammans med konventionella stora reaktorer.

SMR och deras potential

Små modulära reaktorer (SMR) är en ny typ av kärnreaktorer som anses vara både ekonomiska och snabba att bygga jämfört med traditionella stora reaktorer. Dessa reaktorer kan vara särskilt användbara för att ersätta äldre kolkraftverk eller för att ge ström till mindre industriella anläggningar och avlägsna samhällen. SMRbygger på modulär konstruktion, vilket innebär att delar av reaktorn kan tillverkas i fabrik och sedan monteras på plats, vilket minskar byggtiden och kostnaderna avsevärt.

Medan stora kärnkraftverk ofta möter motstånd på grund av deras höga kostnader och långa byggtider, kan SMR-reaktorer erbjuda ett mer flexibelt och skalbart alternativ. De är designade för att vara säkrare och enklare att driva, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för länder som söker hållbara energilösningar.

EDF:s beslut att omarbeta sin SMR-design med hjälp av beprövad teknik kan påskynda utvecklingen och öka chanserna för framgång på marknaden. Genom att använda befintliga teknologier minskar risken för tekniska problem och kostnadsöverdrag, vilket är avgörande för att vinna förtroendet hos potentiella investerare och kunder.

Källa: Reuters